Search

Meme Estetiği Sonrası Hamilelik ve Emzirme

Prof. Dr. Orhan Babucçu
Prof. Dr. Orhan Babucçu
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
İçerik Listesi

Meme estetiği sonrası birçok kadın çocuk sahibi olmayı düşünebiliyor. Bu nedenle meme büyütme, meme küçültme, meme dikleştirme gibi meme estetiği operasyonları olmayı düşünen kişilerin genelde ilk soruları “meme ameliyatı sonrası hamile kalma da sakınca var mı, silikon hamileliği etkiler mi” ya da “silikon sonrası emzirme mümkün mü” oluyor. Meme estetiği olmak, silikon taktırmak hamile kalmaya engel bir durum teşkil etmez; ancak yapılacak olan meme estetiği operasyonun türü emzirme fonksiyonu açısından önemli bir yer teşkil ediyor.

MEME ESTETİĞİ SONRASI GEBELİK

Hangi meme estetiği operasyonu yapılırsa yapılsın bu ameliyatların hiç biri kadının hamile kalma sürecine etki etmez. Yani bu operasyonların kadının üreme sağlığına bir etkileri olmaz Ayrıca meme estetiği sonrası hamile kalınmasında da bir sakınca yoktur. Bu süreçte akla takılan noktalardan biri meme protezinin vücuttaki varlığıdır. Silikon sonrası hamilelik durumu kimi zaman “meme protezi bebeğe bir zarar verir mi” gibi bir düşünceyi de akla getirebiliyor.

Silikon taktırdıktan sonra hamile kalanların bu noktada endişelenmesi gereken bir durum yoktur. Çünkü silikon taktırmak ya da meme küçültme gibi meme estetiği operasyonları hamile kalmama gibi bir duruma yol açmaz. Silikon taktırdıktan sonra hamile kalanlar bu süreçte bebeğin sağlığını etkileyecek bir risk de taşımazlar. Meme estetiği olmayan kadınlarla, meme estetiği olan kadınların karşılaştırılmasını sağlayan bilimsel çalışmalara göre; her iki grupta da eşit oranda (%70) emzirme oranı olduğu bilinmektedir. Meme estetiği sonrası hamile kalmayı ve bebeği emzirmeyi düşünüyorsanız meme ameliyatı öncesinde bu konuyu mutlaka estetik hekimiz ile detaylı bir şekilde konuşmanız gerekir.

MEME ESTETİĞİ SONRASI EMZİRME SORUNU YAŞANIR MI?

Meme estetiği ameliyatları; meme büyütme, meme küçültme ya da meme dikleştirme teknikleri ile meme dokusunun şekillendirildiği operasyonlardır. “Meme estetiği sonrası emzirebilir miyim” sorusuna “evet” ya da “hayır” şeklinde kısa ve basit bir cevap vermek doğru olmaz. Çünkü meme ameliyatı sonrası pek çok faktör meme dokusunun süt verme yeteneğine etki edebilir. Kısacası estetik operasyonunun türü meme ameliyatı sonrası emzirme fonksiyonunu etkileyen önemli bir unsurdur.

Meme Estetiği hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Meme Estetiğinde Ameliyat Tekniği Emzirme İçin Önemli

Yapılacak olan ameliyat türü meme estetiği sonrası emzirme fonksiyonunu etkileyen bir durumdur. Meme estetiği başlığının altına pek çok ameliyat türü vardır. Bunların başlıcaları; meme küçültme, meme dikleştirme ve büyütme operasyonlarıdır. Bu operasyonlar bazen tek başına uygulanırken; bazen de kişinin isteğine ve durumuna göre birleştirilerek kombine edilebilir. Örneğin; meme dikleştirme ameliyatı meme büyütme ya da meme küçültme ameliyatına eşlik edebilir. Meme estetiğinde her bir ameliyatın farklı tekniklerle yapılma olasılığı vardır. Memenin yapısı ve elde edilmek istenen sonuca göre kullanılacak cerrahi teknik değişebilir. Bu nedenle hasta ile planlanan estetik meme görünümüne ulaşmak için emzirme fonksiyonu korunmayabilir.

Hamilelikte Silikon ve Emzirme

Silikon sonrası emzirme mümkün mü? Silikonlu memeden süt gelir mi? Hamilelikte silikon zararlı mı? Silikon ya da diğer adıyla meme protezi hamilelik konusunda hala akıllarda soru işareti bırakmaya devam ediyor. Operasyon öncesi planlanan cerrahi teknikle meme protezi yerleştirilir ve silikon sonrası emzirme fonksiyonu etkilenmez. Bu nedenle meme protezi ameliyatı sonrası süt verilebilir.

Daha önce emzirme durumu da önemli bir bilgidir. Ne yazık ki her kadının bebeğini emzirmesi mümkün olmayabilir. Meme estetiğinden sonra süt verebilme durumu sadece önceki doğumlardan sonra süt vermiş kadınlarda tartışılabilir. Diğer türlü daha önce hiç çocuk sahibi olmamış bir kadına doğumdan sonra süt verebileceği garantisi meme ameliyatı olmasa da verilemez. Çünkü doğum yapan bir kadının süt vermesi; yani bebeğini emzirmesi ameliyat olsun olmasın kendi genel sağlık durumu ile ilişkilidir. Süt verme işlemi beyindeki hipofiz bezi dahil pek çok organın ve salgı bezinin rol aldığı karmaşık bir süreçtir. Bu hassas denge bazen çeşitli hastalıklar ya da tedaviler sonucu da bozulabilir. Kişinin böyle bir durumun olmasının da süt verme fonksiyonlarını etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Meme Büyütme Sonrası Emzirme

Genel olarak vakalara bakıldığında bugüne kadar meme büyütme ameliyatından sonra süt verme işlemi ile ilgili sorun içeren bir rapor bulunmamaktadır. Meme büyütme ameliyatlarında silikonun uygulanacağı bölge çok önemlidir. Meme büyütme işlemi için kullanılacak meme protezi; yani silikon kişinin durumuna göre meme bezlerinin veya göğüs kasının altına konulur. Bu nedenle doğru bir teknikle uygulanan meme büyütme ameliyatı süt verme işlemine olumsuz bir etki etmez. Kısacası kişinin emzirme konusunda farklı bir sorunu yoksa “silikon varken emzirme olur mu?” sorusuna “evet” şeklinde cevap verebiliriz. Bu konuda hassas olan kadınlar, meme ucundan değil de meme altından silikon protez konulmasını tercih edebilirler. Yine süte silikon karışması gibi bir olasılığın da yok denecek kadar az olduğunu belirtmek gerekir.

Meme Küçültme Sonrası Süt Vermek Mümkün mü?

Meme küçültme ameliyatının adından da anlaşılacağı gibi bu operasyonda meme dokusunun bir kısmı çıkarılır ve göğse yeni şekli verilir. Meme küçültme operasyonu sırasında süt verme kanallarının bir bölümü zedelenebilir. “Central mound” gibi önemli bazı tekniklerle bu hasarı azaltmak mümkün olsa da, hiçbir teknik meme küçültme sonrası süt verme durumunu garantilemez. Kısacası meme küçültme emzirme fonksiyonlarına zarar verebilir. Bu durumda eğer bebeği emzirmek kişi için çok önemliyse meme küçültme operasyonunu, bebeğe süt verme işlemi bittikten 6 ay sonrasına ertelemek daha doğru bir karar olur.

Meme Dikleştirme Sonrası Emzirmede Sorun Yaşanır mı?

Meme dikleştirme ameliyatı sadece fazla derinin alınmasını içeren basit bir meme toparlama ameliyatı değildir. Meme şeklinin estetik formuna ulaştırılması için çoğunlukla meme dokusunun da şekillendirilmesi gerekir. Sarkık göğüsler, göğüs dikleştirici tekniklerle dik meme formuna getirilir. Ancak sarkık meme durumu ileri seviyede ise meme dikleştirme ameliyatına ek olarak meme protezi takılması da gerekebilir. Bu durum, meme ameliyatı öncesi yapılan incelemeler sırasında belirlenmeli ve meme estetiği operasyonu buna göre planlanmalıdır. Bu sebeple meme dikleştirme operasyonu farklı tekniklerle uygulanabilir. Bu operasyonun süt vermeyi engelleme ihtimali, meme küçültme ameliyatından çok daha düşük olsa da uygulanan teknik nedeniyle meme dikleştirme ameliyatının süt kanallarına zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden meme estetiği planlama sürecinde tüm bu konuyu estetik cerrahınızla detaylı bir şekilde konuşmalı ve aklınızdaki tüm soruları cevaplandırmalısınız.

Meme protezleri hakkında bilgi almak için tıklayın.

Randevu Talep Edin

Süreç:

  • Operasyon Türü: Meme Büyütme Ameliyatı
  • Operasyon Süresi: 1-2 saat
  • Anestezi: Genel anestezi
  • Hastanede Yatış Süresi: 1 Gece
  • İyileşme süresi: 6 ay

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Popüler Hizmetlerimiz

Popüler Yazılar

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
icon-angle icon-bars icon-times
Paylaş
Bağlantıyı kopyala