Search

Yassı Hücreli Karsinom

İçerik Listesi

Cilt kanseri olgularının neredeyse yüzde 99’undan fazlasını oluşturan üç deri kanseri tipinden biri olan yassı hücreli karsinom ya da diğer adıyla skuamöz hücreli karsinom en sık yüz, kulak ve eller gibi vücudun güneş gören bölgelerinde ortaya çıkar. Yassı hücreli karsinom cilt kanseri kısaca SCC olarak da ifade edilmektedir. Bazal hücreli karsinom cilt kanseri en sık görülen ikinci deri kanseri çeşididir. Derinin üst tabakasının Skuamöz hücrelerindeki sorunlar nedeni ile ortaya çıkan yassı hücreli karsinom tedavi edilmediği takdirde farklı organlara metastaz yapma özelliği yüksek bir cilt kanseri türüdür.

Yassı Hücreli Karsinom Cilt Kanseri Nedir?

Skuamöz hücreli karsinom ya da yassı hücrel karsinom melanom dışı deri kanseridir. Derinin orta ve üst tabakasındaki skuamöz hücrelerindeki bozulmalar sebebi ile ortaya çıkan bir deri kanseridir. Yaklaşık olarak her 10 cilt kanseri olgusunun yaklaşık ikisi yassı hücreli cilt kanseridir. 

Genelde SSC cilt kanseri; derinin yüzeyinde soyulan, kabuklanan kırmızı bir yara veya leke şeklinde ortaya çıkar. Sert ve kırmızı bir nodül şeklindedirler. Yassı hücreli karsinom cilt kanserinde ortaya çıkan lezyonların yüzeyi kimi zaman pullu olabilir. Düz bir kabuklanma şeklinde görüntüye de sahip olabilir. Sınırları düzensiz olabilir ve büyüyebilirler. Bu cilt kanserinde lezyonlar çatlama eğilimi gösterebilir ve kırmızı renkli yaralar zaman zaman kanayabilir.

Yassı hücreli karsinoma ilerlemeden tedavi edilmesi gereken bir cilt kanseri türüdür; çünkü zaman geçtikçe derinin altındaki doku katmanlarına ilerler ve lenf bezlerine ya da organlara metastaz yapabilirler. Erken tanı sağlanan yassı hücreli karsinom cilt kanserleri tedavi edilebilirken; tedavi edilmediği için ileri evrelere ulaşan ve metastaz yapan yassı hücreli karsinom cilt kanserleri ise maalesef ölüme sebebiyet verebilir.

Yassı Hücreli Karsinom

Yassı Hücreli Karsinom Cilt Kanseri Hangi Bölgelerde Görülür?

Yassı hücreli karsinom cilt kanseri, en sık baş, boyun, yüz, omuz, el dış yüzeyi gibi güneş ışınlarının direkt ulaştığı noktalarda görülür. Ancak bunlar dışındaki vücudun herhangi bir bölgesinde de ortaya çıkabilir. Skuamöz hücreli karsinom cilt kanserlerinin yüzde dudak, kulak ve burun gibi bölgelerde de tutulumu oldukça fazladır. Çok nadir olsa da yassı hücreli karsinoma ayak tabanı ya da genital bölge gibi güneşe maruz kalmayan alanlarda da görülebilir. Dilin üzerinde ya da ağız içinde oluşan bazı lezyonlarla da skuamöz hücreli karsinoma görülebilir.

Yassı hücreli karsinom hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Yassı Hücreli Karsinom Cilt Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Her cilt kanseri türü için önemli bir etken olan güneşe maruziyeti, yassı hücreli karsinoma için de en önemli nedenlerden biridir. Yoğun ultraviyole ışını yaratarak cilde zarar veren bir diğer önemli risk faktörleri de solaryum kullanımıdır. Solaryum kullanımı fazla miktarda ultraviyoleye maruz kalmaya neden olur ve derinin epidermis tabakasındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına neden olur. Bozulma ve çoğalma eğilimi gösteren skuamöz hücreleri, yassı hücreli karsinoma cilt kanserine zemin hazırlarlar. Güneş ışınları kıyafet dışı el, yüz gibi bölgelerde SCC ortaya çıkmasına neden olabilirken; solaryum vücudun daha fazla bölgesine UV ışını gönderir ve tüm alanlardaki cilt hücrelerini hedef alabilir.

Arsenik ya da petrol türevi kimyasal maddelere maruziyet de derinin zarar görmesine sebebiyet verebilir ve skuamöz hücreli karsinom oluşmasına neden olabilir. Ailede deri kanseri öyküsü olması gibi bir genetik yatkınlık da yassı hücreli karsinoma için önemli bir etkendir. 

Sedef hastalığı gibi bazı deri hastalıkları sürecinde uzun süre ultraviyole tedavisi görmek yassı hücreli karsinom için bir neden olabilir. HPV enfeksiyonu, beslenmeyle ilişkili faktörler de bu deri kanseri tipinde etken olabilir. Her kanser türü için önemli bir neden olan sigara kullanımı cilt kanseri türlerinde de önemsenmesi gereken bir faktördür.

Yassı Hücreli Karsinom

Yassı Hücreli Karsinom Cilt Kanseri Kimler Risk Grubunda?

Yassı hücreli karsinom; yani skuamöz hücreli karsinom cilt kanseri risk grubunun ilk sıralarında açık tenli, vücudunda çok miktarda ben bulunan ve yoğun çilli kişiler yer alır. Açık tenli olup açık renk saç ve mavi, yeşil gibi açık renk gözlere sahip kişiler bu cilt kanseri için risk grubundadır.

Güneş sonrası bronzlaşmayan ve direkt kızaran bir tene sahip kişilerde daha sık görüldüğü söylenebilir. Yassı hücreli karsinom daha çok orta yaş ve üzeri kişilerde görülür. 50 yaş üstü kişilerin yassı hücreli karsinom cilt kanseri türüne yakalanma riski daha yüksektir. Ancak 20-30 yaş grubundaki kişilerde de görülme olasılığı vardır. Sık sık solaryuma girenler yaşları genç olsa dahi yassı hücreli karsinoma için risk grubundadırlar.

Radyasyon nedeni ile hasar almış cilt yapısı olan, iyileşmeyen ve tekrarlayan kronik yaraları olan, eski yara izi bölgelerine sahip kişiler de yassı hücreli karsinom cilt kanseri için risk grubunda yer alır. Vücudunda güneş yanığı alanları olanlar da skuamöz hücreli karsinoma açısından dikkatli olması gereken kişilerdir. Özellikle su toplama evresine ulaşmış ölçüde bir güneş yanığı yaşamış kişiler SCC için risk altında olabilir.

Yassı hücreli karsinom cilt kanseri için risk taşıyan bir diğer grup da organ nakli ya da kanser nedeni ile tedavi gören ve bu süre zarfında bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanan kişilerdir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda çiftçiler gibi devamlı bir şekilde açık havada çalışan mesleklere sahip kişiler ve açık havada spor yapanlar için SCC açısından risk artar.

Randevu Talep Edin

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Yassı Hücreli Karsinom Cilt Kanseri Tanısı Nasıl Olur?

Yassı hücreli karsinom cilt kanseri tanısı için öncelikle fiziksel muayene gerçekleştirilir ve hastanın tıbbi geçmişi sorgulanır. Ailede cilt kanseri vakası gibi konular tanı öncesinde sorgulanması gereken noktalardır. Dermatoskopi ile görüntülenen ve incelenen anormal görünüme sahip cilt bölgelerinden biyopsi için parça alınır ya da bu sorunlu alanın tamamen çıkarılması sağlanır. Bu işlem lokal anestezi altında gerçekleşir. Daha sonra patolojik inceleme gerçekleştirilir ve histolojik tanı konulur. Yassı hücreli karsinom tanısındaki biyopsinin amacı, cilt kanseri derinliğini ve büyüklüğünü ölçmektir. Biyopsi, skuamöz hücreli cilt kanseri tedavisi planının çizilmesi için önemli bilgiler sağlar.

Yassı Hücreli Karsinom Cilt Kanseri Tedavisi

Yassı hücreli karsinom tedavi sürecinde cilt kanserinin ortaya çıktığı alan, kanserin büyüklüğü, derinliği, evresi, hastanın yaşı, diğer sağlık sorunlarının varlığı gibi birçok kriter göz önünde bulundurulur. Metastaz olup olmaması da tedavi planının çizilmesinde önemli bir etkendir. Eğer cilt kanseri boyutu küçükse ve erken evrede ise biyopsi yapılırken lokal anestezi ile tüm lezyon alınabilir. İleri bir evre yassı hücreli karsinom söz konusu ise genel anestezi altında cerrahi müdahale yapılabilir.

Yassı hücreli karsinom genelde yavaş büyüme eğilimi gösterir. Bu nedenle ciddi bir risk yaratmadan cerrahi yolla çıkarılabilme şansı vardır. Cerrahi planlaması iki şekilde gerçekleşir. Cerrahi eksizyon işleminde cilt kanseri risk durumuna göre kanserli hücre ile sağlıklı derinin de bir kısmı çıkarılır. Sağlam dokunun da alınmasıyla oluşan açıklık bu cerrahi sırasında estetik olarak onarılır. Büyük çaplı deri kanseri cerrahilerinin ardından estetik amaçlı flep veya greft denilen deri aktarımları yapılabilir.

Yassı hücreli karsinom tedavisi için uygulanan ikinci ameliyat türü, Mohs cerrahisi yöntemidir. Kanserli hücre kalmayacak şekilde tüm katmanlar tek tek çıkarılır. Bu cerrahide sağlıklı dokuya bir cerrahi işlem olmaz. Cerrahi teknik kişinin cilt kanseri durumuna göre uygulanır ve yassı hücreli karsinom cerrahisi genelde 1 saat kadar sürer. Cilt kanseri ileri evrelerde multidisipliner bir çalışma ile tedavi gerektiren bir cilt hastalığıdır. Eğer cilt kanseri çok ilerlemişse cerrahi öncesi radyoterapi, kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler gibi farklı seçenekleri için onkoloji hekimine yönlendirilebilir.

Yassı Hücreli Karsinom Cilt Kanseri Tedavisi Konusunda Sık Sorulan Sorular

Deri kanserlerinin bazı türleri tedavi edilmezse, yayılım gösterip farklı organlara metastaz yapabilir. Yassı hücreli cilt kanseri de metastaz yapabilen bir özelliktedir. Skuamöz hücreli karsinom ya da diğer adıyla yassı hücreli karsinom cilt kanserinin yüzde 5’i bölgesel lenf bezlerine ya da uzak organlara metastaz yapabilir. Yassı hücreli karsinoma kimi vakalarda yavaş seyrederken kimi vakalarda da hızlı yayılım gösterebilir. Bu açıdan bu cilt kanserinde mutlaka bölgesel lenf düğümlerinin de kontrol edilmesi gerekir. Bu cilt kanserinde erken tedavi hayati önem taşır.

Her kanser türünde önemli olduğu gibi yassı hücreli karsinom için de erken tanı oldukça önemlidir; çünkü erken tanı ile tedavi şansı oldukça yüksektir. SCC cilt kanserinde erken tanı için en önemli şey kişinin kendi vücudunu takip etmesi, derinin üzerindeki tüm değişiklikleri önemsemesi ve en kısa zamanda hekimine başvurmasıdır. Yassı hücreli karsinom cilt kanserinin tedavisinin ertelenmemesi gerekir. SCC tedavisinin ertelenmesi yayılım ve diğer organlara metastaz riskini hızlandırır. Metastaz riski de yassı hücreli karsinom için tedavi sürecini zorlaştırır ve uzatır.

Yassı hücreli karsinom cilt kanserinden korunmak mümkündür. Genel olarak tüm cilt hastalıklarından korunmak için geçerli olan tüm noktalar, skuamöz hücreli karsinom için de geçerlidir. Bu çerçevede en önemli madde güneşten korunmadır. Özellikle güneşin en zararlı olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak gerekir. En az 15-30 faktörlü güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Güneşten korunmak için şapka, gözlük kullanmayı alışkanlık haline getirin. 

 

Cildinizi en iyi siz tanıyabilir ve değişiklikleri en kısa sürede siz fark edebilirsiniz. Bunun için cildinizi kontrol etme rutini oluşturun. Bir ayna yardımı ile düzenli olarak vücudunuzdaki leke, yara, benleri kontrol edin. Cildinizde yeni oluşan, büyüyen ve en az 4-6 hafta içinde geçmeyen leke, yara gibi anormal durumlar fark ederseniz hemen hekiminize başvurun. Özellikle ailenizde cilt kanseri vakası varsa ya da daha önce yassı hücreli karsinoma gibi bir cilt kanseri türü atlattıysanız; bu konuda çok daha dikkatli olmalısınız.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Benzer Uygulamalarımız

icon-angle icon-bars icon-times