Search

Bruksizm

İçerik Listesi

Bruksizm, diş sıkma ya da diş gıcırdatma olarak bilinen bir sorundur. Bruksizm probleminde kişi, farkında olmadan uyurken dişleri sıkma eylemi gösterir. Zamanla bunu istemsizce uyku dışında da yapar. Diş sıkma ve diş gıcırdatma zamanla; çene, baş, kulak gibi tüm yüze yayılan ağrılara neden olabilir. Uyurken dişleri sıkmak, çene bölgesindeki masseter kası çalışmasını hızlandırır ve bu kasın çok çalışması yüzün zamanla çenede köşeli görünüme; yani kare yüz profiline dönmesine neden olabilir. Hem estetik hem de sağlık açısından bazı sorunlar yaratabilen bruksizm diş sıkma sorunu tedavi edilebilen bir problemdir. Bruksizm tedavisi botoks ile sağlanabilmektedir. Bruksizm botoks, diş sıkmaya çözüm sağlayan kısa, basit ve ağrısız bir yöntemdir.

Bruksizm\Diş Sıkma Nedir?

Bruksizm, kısaca uykuda dişleri gıcırdatma, geceleri dişleri sıkma olarak ifade edilen bir sorundur. Kişi başta uyurken diş sıkma daha sonra uyku dışında da istemsiz olarak diş sıkma davranışı gösterir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunlarını ifade eden bruksizm genellikle nörolojik, psikolojik ya da dişsel kaynaklıdır. Bruksizm sorununda diş sıkma ön plandadır ve bu diş sıkma zamanla çene ekleminde ağrı, kulak ağrısı şeklinde yüzdeki tüm bölgeye yayılan bir ağrıya dönüşebilir. Aktif olarak diş sıkma davranışı gösterildiği için kişi ağzını açarken ses gelmesi gibi durumlar yaşayabilir. Bruksizm yaşayan kişilerde aşınmış diş minesi görünümü yaygındır; hatta kırılan dişlere de rastlanabilir. Aşırı diş sıkma davranışı gösteren bu kişilerde ileri evrelerde migren de görülebilir. 

Bruksizm problemi olan kişilerde diş sıkma nedeni ile kas aktivitesi normal bir bireyden 3 kat daha fazladır. Bu durumda daha fazla çalışan masseter kası yüz şeklinin kare olmasına      sebep olur.  Masseter kası çene yan tarafında yer alır ve en güçlü çiğneme kasıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma; yani bruksizm durumu masseter kasının dışarıdan görünür bir biçimde büyümesine neden olur. Bu durumda, masseter hipertrofisi ya da masseter kası büyümesi denilen durum ile karşı karşıya kalınır. Masseter kası büyümesi yüzün ideal estetik profilini bozan bir durumdur.

Bruksizm\Diş Sıkma Nedenleri Nelerdir?

Dişleri sıkma neden olur? Uykuda diş gıcırdatma davranışı neden yapılır? Diş sıkma; yani bruksizm sorununa yol açabilen tek bir neden bulunmamaktadır. Genellikle uykuda dişlerini sıkma davranışı nörolojik ya da psikolojik problemlerden kaynaklanır. Stres ve uyku bozuklukları gibi durumlar da diş sıkma davranışı göstermeye neden olabilir. Bruksizm nedenleri arasında genetik faktörler de vardır. Kullanılan bazı ilaçlar da gece uyurken diş sıkma davranışına itebilir.

Bruksizm genellikle kişide kaygı, stres ve gerginliğin arttığı zamanlarda daha çok belirgin olur. Bruksizm diş kökenli bir sorun da olabilir. Ağız içinde eksik ya da çürük dişlerin olması, hatalı protez işlemleri ya da ağız içi doku dengesizliği de diş sıkma, diş gıcırdatma davranışı göstermeye zemin hazırlayabilir.

Bruksizm\Diş sıkma hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Bruksizm\Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Olur?

Bruksizm; anatomik problemlerin giderilmesi, gece plaklarının kullanımı gibi yöntemlerle tedavi edilebilir; ancak bu yöntemler kimi zaman tek başına yeterli olmayabilir. Diş sıkma sorununda botoks, yüksek oranda başarı sağlayan bir tedavi yöntemidir. Botoks; yani botulinum toksin diş sıkma refleksini gösteren kas dokusundaki sinirleri bloke eder. Kısacası kasların kasılmasını sağlayan sinyal, kaslara ulaşamaz ve böylelikle diş sıkma engellenir. Botoks ile sadece kaslardaki stres ve aşırı çiğneme kuvveti ortadan kaldırılır. Bruksizm botoks kaslara asla zarar vermez; sadece dişlere sıkmaya çözüm sağlar. Diş sıkma için yapılan botoks enjeksiyonu; diş sıkma botoks, bruksizm botoks, çene sıkma botoksu, diş botoksu ya da masseter botoks gibi isimlerle anılmaktadır.

Botoks İle Bruksizm\Diş Sıkma Nasıl Yapılır?

Bruksizm sorununda botoks, çiğneme kası olan masseter kasına belirli noktalardan yapılan enjeksiyonla gerçekleşir. Masseter kası, çenenin kulak bölümüne varan noktasında; yani yanak alt kısmında bulunur. Bunun için bu işleme masseter botoksu da denilir. Diş sıkma botoks uygulaması öncesinde enjeksiyona bağlı olarak bir acı hissedilmemesi için enjeksiyon yapılacak bölgelere anestezik bir krem sürülür. Anestezik kremin uyuşturucu etkisi sağlamasının ardından bruksizm botoks enjeksiyonu gerçekleşir.

Diş sıkma botoks enjeksiyonu, çene bölgesindeki çiğneme kasında rahatlama sağlar; yani uygulanan kuvvetini ortadan kaldırır. Böylelikle uyurken ya da uyku dışında diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunlarını bitirir. Diş sıkma botoks dozu, çene bölgesinde bloke edilecek kasın hacmine ve gücüne göre değişir. Masseter kası üzerinde doğru noktaları hedef almak ve doğru dozda botoks enjeksiyonu uygulamak işlemin başarısı için önemlidir.

Bruksizm işleminde kullanılan botoks dozu genelde 40-60 ünitedir. Her bir çeneye kişinin durumuna göre 20-30 ünite şeklindeki bir dağıtım ile botoks uygulanır. Diş sıkma botoks ya da diğer adıyla masseter botoks ile aynı seansta yüz bölgesinde ihtiyaç görülen alın, kaş ya da göz çevresine de Botoks uygulaması yapılabilir.

Bruksizm

Botoks İşlemi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Bruksizm sorunu için uygulanan diş sıkma botoks işlemi oldukça basit ve kolay bir işlemdir. Diş sıkma botoks işlemi çok kısa bir sürede tamamlanır. Öncelikle botoks enjeksiyonuna bağlı bir acı hissedilmemesi için anestezik krem sürülür ve uyuşturma etkisi için beklenir. Bu süre genel olarak 15-20 dakikadır. Ardından diş sıkma için uygulanacak botoks enjeksiyonuna geçilir. Diş sıkma botoks enjeksiyonu da 15-20 dakika kadar sürer. Farklı bölgelere botoks uygulanması bu süreyi uzatabilir.

Diş Sıkma Tedavisi İçin Botoks Etkisi Ne Kadar Sürer?

Diş sıkma botoks uygulamasının etkisi kişiden kişiye değişse de enjeksiyondan sonra 4-5 gün içinde görülmeye başlar. Gün geçtikçe masseter botoks etkisini göstermeye devam eder ve her diş sıkma botoks seansı sonrası bu etki artar. En geç ilk hafta içinde diş sıkmaya bağlı semptomlarda azalma görülür. Bruksizm için uygulanan botoks enjeksiyonunun etkisi kalıcı değildir. Diş sıkma botoks etki süresi ortalama 4-6 ay devam eder. Kişinin durumuna göre diş sıkma botoks tekrarlama dozu 4. ya da 6. ayın sonunda yapılır.

Diş sıkma sorunun büyüklüğüne ve ilerleme durumuna göre botoks enjeksiyonu belirli periyotlarla tekrarlanabilir. Burada kişinin bruksizm sorununa göre özel bir planlama yapılır. Diş sıkma botoks işlemi yaptıran kişiler genelde 2-3 seans sonunda masseter kası hacmindeki azalma ile köşeli yüz görünümden kurtulurlar. Masseter botoksu ile yüz ovalinde incelme sağlanır. Genel olarak diş sıkma botoks işlemi için 4-6 ay süre ile 3 seans botoks uygulaması tavsiye edilir.

Randevu Talep Edin

Süreç:

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Botoks Diş Sıkma Sorunu İçin Nasıl Bir Etki Sağlar?

Botoks ile bruksizm tedavisi sonrası çene hattının görünümünde yumuşama olur. Kare yüz görünümü gider ve çene hattı incelir. Kısacası kare şeklindeki çene görünümü zamanla “V” şeklini alır. Masseter kasına; yani çeneyi hareket ettiren büyük kasa enjekte edilen botoks ile istemsiz diş sıkma ve diş gıcırdatmaya neden olan kaslar güçsüzleştirilir. Bu da kare yüz görünümün oluşmasını engeller. Yüz inceltme amaçlı olarak da uygulanmaktadır. 

Bruksizm botoks tedavisi sonrası diş sıkma ve diş gıcırdatma olmayacağı için dişler üzerindeki aşınma ve yıpranma azalır. Diş sıkma nedeni ile oluşan çene eklemi, kulak ya da baş ağrıları ortadan kalkar. Masseter kasına yapılan bu botoks işlemi, istemli bir şekilde yapılmak istenen yüz mimiklerine ve çiğneme hareketlerine engel olmaz. Bu konuda hekimin deneyimi de oldukça önemlidir. Çünkü yanlış ve yüksek bir dozda yapılan diş sıkma botoks işlemi çiğnemede güçsüzlük problemi yaratabilir, gülme esnasında mimiklerin bozulmasına yol açabilir.    

Bruksizm\Diş Sıkma Botoks Tedavi Öncesi Sonrası

  • Diş sıkma botoks uygulamasından önce kullandığınız tüm ilaçları hekiminize bildirin.
  • Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı doktor onayı ile kesilmelidir.
  • Botoks işleminden önce alkol tüketimi bırakılmalıdır. Alkol alımı botoks sonrası kanama ve buna bağlı morarma riskini artırabilir.
  • Masseter botoks sonrası hemen günlük yaşama devam edilebilir.
  • Diş sıkma botoks tedavisi sonrası en az 12 saat öne eğilme hareketinde bulunulmamalıdır.
  • Diş gıcırdatma sorunu için yapılan botoks işlemi sonrası yoğun çiğneme hareketi yapacağınız sert besinleri 1-2 gün tüketmemeye çalışın.
  • Botoks sonrası ilk 24 saat yüz üstü yatılmamalıdır.
  • Diş sıkmaya çözüm sağlayan botoks sonrası ilk 6 saat duş alınmamalıdır.
  • Masseter botoks sonrası 6 saat kadar yüz, sıcak suyla yıkanmamalıdır. 
  • Diş sıkma botoks işlemi sonrası 1-2 gün yoğun egzersiz yapılması tavsiye edilmez.
  • Bruksizm sorununu gidermek için yapılan botoks enjeksiyonu sonrası ilk gece yüksek yastık kullanın ve sırt üstü şekilde daha dik pozisyonda uyuyun.
  • Diş sıkma botoks uygulamasının ardından 1-2 gün sauna, hamam, havuz gibi aktivitelerden uzak durun.
  • Cilt bakımı gibi işlemleri yaptırmayı düşünüyorsanız diş sıkma botoks uygulamasından 2-3 gün sonraya planlayın.
  • Diş sıkma botoks sonrası yoğun güneşten yüzünüzü koruyun. Yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanabilirsiniz.

Bruksizm Botoks Tedavisi Konusunda Sık Sorulan Sorular

Diş sıkma botoks işleminin önemli bir yan etkisi olmaz. Herhangi bir alerjik reaksiyona da sebep olmaz. Ancak botoks bir enjeksiyon uygulaması olduğu için enjeksiyona bağlı olarak işlem sonrası iğne yerlerinde hafif morarmalar görülebilir. Ama bu durum kişinin cilt yapısına göre değişebilen bir durumdur. Bazı kişilerde bruksizm botoks işlemi sonrası hiçbir etki görülmez. Botoks ile tedavi sonrası kişilerde ağrı da olmaz.

Diş sıkma botoks işlemi bruksizm tanısı almış her kadın ve erkeğe uygulanabilir. Tedavi amaçlı botoks için yaş sınırı 18’dir. Çene kasları çok aktif olduğu için diş sıkma, diş gıcırdatma sorunları yaşayan, çene bölgesinde yanlara doğru aşırı genişleme olan ve bruksizm nedeni ile dişleri artık hasar görmüş olan herkese botoks tedavisi yapılabilir. Diş sıkma botoks işlemi, sinir-kas sistemi hastalıkları olan kişilere, kanama problemi yaşayanlara, hamilelere ve emzirme döneminde olan kadınlara uygulanmaz.

Diş sıkma botoks fiyatı işlem sırasında kullanılacak botoks ünitesine göre belirlenir. Kişinin masseter kası yapısı ve gücüne göre uygulanacak botoks miktarı belirlenir. Diş sıkma botoks fiyatı da bu çerçevede oluşturulur. Bunun için standart bir diş sıkma botoks fiyatı belirtmek doğru olmaz. Aynı seansta yapılacak farklı bölge botoks uygulamaları da ücreti değiştirebilir. Bunun için muayene sonrası kişiye özel bir fiyat belirlemek doğru olur.

Bruksizm tedavisi için uygulanan botoks işlemi hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Benzer Uygulamalarımız

icon-angle icon-bars icon-times