Search

Bazal Hücreli Karsinom

İçerik Listesi

Cilt kanseri ya da diğer adıyla deri kanseri günümüzde görülme sıklığı giderek artan ve tedavi edilmezse maalesef hayati kayıplara da yol açabilen cilt hastalıklarıdır. Hücre DNA yapısının kontrolsüz çoğalması sonrası derinin hasar görmesi ile ortaya çıkan bir cilt kanseri de bazal hücreli karsinoma türüdür. Bazal hücreli karsinoma, derinin nispeten iyi huylu olan bir cilt kanseri türüdür. Her cilt kanseri türünde olduğu gibi bazal hücreli karsinom için de erken tanı önemlidir. Erken tanı ile bazal hücreli cilt kanseri tedavisi ve cildin yeniden yapılandırılması sağlanmaktadır.

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?BCC Nedir?

Derinin görevleri arasında vücudun ısı dengesini sağlamak ve dış etkenlere karşı organlarımızı korumak yer alır. Genel sağlığımız için bu önemli görevleri üstlenen en büyük organımız derimizde hücre DNA yapılarının hasar görmesi nedeni ile bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların başında cilt kanserleri gelmektedir. Deri yüzeyindeki hücreler DNA yapısı bozulduğunda kontrolsüz çoğalma eylemi göstererek deri kanserleri gibi önemli bir soruna yol açabilir. Cilt kanserleri birçok farklı türde karşımıza çıkabilmektedir. Bu kanser türlerinden biri de bazal hücreli karsinom cilt kanseridir. Bazal hücreli karsinom cilt kanseri, tüm dünyada en sık görülen kanserlerin başında yer almaktadır.

Bazal hücreli karsinom, melanom dışı deri kanseri türüdür. Kısaca BCC olarak da adlandırılmaktadır. BCC, Basal Cell Carsinoma’yı ifade eder. Derinin en dış tabakası olan epidermis hücrelerinden kaynaklanan sorunlar sebebi ile oluşan bazal hücreli cilt kanseri yavaş büyüme gösteren bir yapıdadır. Nispeten iyi huylu bir cilt kanseri olsa da uzun süre tedavi edilmezse bazal hücreli karsinom tümörü deri altındaki dokulara zarar verip, derin yaralar oluşturabilir.

Bazal Hücreli Karsinom

Bazal Hücreli Karsinom Görülme Sıklığı Nedir?

Bazal hücreli karsinom, deri kanserleri arasında en sık görülen türüdür. Tüm deri kanseri istatistiklerine bakıldığında yaklaşık olarak yüzde 80’i bazal hücreli karsinom cilt kanseridir. Deri kanseri oranlarına bakıldığında her 10 deri kanseri vakasının yaklaşık olarak 7-8’inin bazal hücreli karsinom olduğu söylenebilir. Deri kanseri görülme sıklığı maalesef her yıl yüzde 2 oranında artış göstermektedir. Derinin en sık görülen malign deri tümörü olan bazal hücreli karsinom da görülme sıklığı artma eğiliminde olan bir cilt kanseri türüdür.

Bazal hücreli karsinom hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Bazal hücreli cilt kanseri, daha çok yoğun güneşe maruz kalabilen vücudun baş, kulak, boyun gibi bölgelerinde oluşur. El, yüz gibi bölgelerde görülebilir. Ancak nadir de olsa güneş görmeyen vücut bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Sırt ya da bacak alt bölgesi de görülebilen yerlerdendir. Bazal hücreli karsinom, genital bölgede de oluşabilen bir cilt kanseri türüdür.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bazal hücreli karsinom cilt kanserinde belirtileri farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bunun için derinin tüm değişiklikleri önemsenmelidir. Kimi zaman ciltte kendiliğinden çıkan yaralar cilt kanseri için bir belirti olabilir. Vücutta çıkan kahverengi benler ya da farklı renkteki benleri takip etmek gerekir. 

Bazal hücreli cilt kanseri belirtileri arasında en sık görülen şişlik ya da yara gibi deri değişiklikleridir. Bu deri değişiklikleri çerçevesinde deri lezyonları gelişir ve genelde bu lezyon, beyaz ya da pembe renge sahiptir. Esmer kişilerde bu renk daha koyu olabilir. Bazal hücreli cilt kanseri nedeni ile oluşan deri lezyonu genelde yarı saydamdır. Genellikle derinin üzerinde küçük ve parlak bir nodül şeklinde olur.

Derinin yara sonrası kabuklanması, geçmemesi, kaşınması, kanaması gibi durumlar bazal hücreli karsinom açısından önemsenmelidir. Oluşan yara sonrası deride hassasiyet oranının giderek artması, iyileşmeyen yaralar da cilt kanseri belirtisi olabilir. Derinin lekeleri de takip edilmelidir. Leke basit bir sorun gibi görünse de lekenin üzerinde bir kabartı olması ya da giderek büyümesi önemli bir sorunu işaret edebilir. Leke şeklinde değişiklik, büyüme, iyileşmeme durumları bazal hücreli cilt kanseri açısından bir belirti olabilir. Bir leke ya da yaranın bir aydan fazla devam etmesi durumunda hemen bir hekime muayene olunması gerekir.

Bazal Hücreli Karsinom

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Bazal hücreli cilt kanseri nedenlerinin başında, deri kanseri için en önemli risk faktörü olan yoğun güneş ışığına maruz kalmak yer alır. Bazal hücreli cilt kanseri derinin hücrelerindeki DNA’da bir mutasyon meydana geldiğinde oluşmaya başlar. Yoğun güneş ışığı bu konuda önemli bir etki sağlar.

Güneş kadar derinin düşmanı olan bir madde de arseniktir. Çevremizde karşılaşabileceğimiz bir toksik metal olan arsenik, başta bazal hücreli karsinom olmak üzere tüm cilt kanserleri için bir risk faktörüdür.

Bağışıklık sisteminin baskılanması bazal hücreli cilt kanseri için zemin hazırlayabilir. Bu duruma bağışıklığı baskılayan ilaçlar da sebep olabilir. Lupus vulgaris gibi deri hastalıkları için uygulanan radyoterapi nedeni ile uzun süreli deri hasarı yaratılması da bazal hücreli karsinom için bir neden olabilir.

Her kanser türünde olduğu gibi cilt kanseri için de genetik faktörlerin rolü büyüktür. Ailede bir ya da birkaç kişide deri kanseri hikayesi olması bazal hücreli karsinom riskini artırabilir. Bazal hücreli cilt kanserine sebep olan kalıtsal sendromlar da mevcuttur. Gorlin-goltz sendromu ve kseroderma pigmentosum gibi nadir görülen genetik hastalıklar  bazal hücreli karsinom riskini artırabilir.

Bazal Hücreli Karsinom İçin Kimler Risk Grubunda Yer Alır?

Açık tenli ve renkli gözlü kişilerde bazal hücreli karsinom türünün daha fazla ortaya çıktığı bilinmektedir. Bazal hücreli cilt kanseri yaşla birlikte artış eğilimi gösteren bir özelliktedir. Daha çok orta ve ileri yaşta görülmektedir; ancak nadir de olsa 20-30 yaş grubu daha genç kişilerde görülebilir. Ailede cilt kanseri öyküsü olanlar, arsenik ile yoğun bir şekilde çalışanlar, solaryuma girenler risk grubundaki kişilerdir. Vücudunda çok sayıda çil, güneş lekesi ve beni olan kişiler de bazal hücreli karsinom için risk grubunda yer alır.

Randevu Talep Edin

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bazal hücreli cilt kanseri teşhisi için öncelikle hastanın tıbbi hikayesi dinlenir ve genel bir muayene sağlanır. Ciltteki değişikleri değerlendirmek üzere sadece lezyonlu bölgede değil tüm vücutta kontrol sağlanır. Cilde ayrıntılı bir dermatoskopik inceleme gerçekleştirilir. Bazal hücreli cilt kanseri teşhisi sürecindeki bu ilk aşamada lezyonun ne zaman fark edildiği, ağrılı olup olmadığı, ailede deri kanseri geçmişi gibi başlıklara dayalı sorularla inceleme yapılır. 

Daha sonra bazal hücreli cilt kanseri teşhisi için cerrahi işlem süreci başlar. Bu süreçte derinin anormal bir görünüme sahip olan lezyonlu bölgesinden lokal anestezi altında bir parça alınıp biyopsi yapılır. Lezyondan küçük bir parça alınması ve incelenmesine deri biyopsisi denir. Biyopsi ile tanı konulduktan sonra cilt kanseri evresi, boyutu, derinliği belirlenir ve bazal hücreli cilt kanseri tedavi planı çizilir. Eğer lezyonun tamamının çıkarılmasına karar verilmişse; direkt cerrahi ile lezyonlu bölge çıkarılır ve alınan lezyon direkt patolojik incelemeye gönderilir.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Tedavisi

Bazal hücreli karsinom tedavisinde amaç; deride kanserli bir lezyonun kalmamasıdır. Bunun için cilt kanseri lezyonlarının cerrahi olarak tamamen çıkarılması gerekir. Ancak bazal hücreli cilt kanseri cerrahisinde planlama cilt kanseri lezyonunun boyutu, konumuna göre şekillenir. Yine kanserin ilk kez mi yoksa tekrarlayan bir cilt kanseri vakası mı olduğu önemli bir noktadır. Erken yakalanan ve oldukça yüzeyel olan bazal hücreli karsinom cilt kanserlerinde topikal krem türevi ilaçlarla tedavi uygulanabilir. 

Bazal hücreli karsinom için birincil olan seçenek her zaman cerrahi tedavi protokolüdür. Bazal hücreli cilt kanseri cerrahisi iki plan dahilinde gerçekleşebilir. Yine burada cilt kanserinin durumuna göre hareket edilir. Cerrahi eksizyon uygulanacaksa kanserli hücre ile normal sağlıklı derinin de bir kısmı çıkarılır. Bu, cilt kanseri yayılma ihtimalinin önüne geçmek içindir. Cerrahi operasyonlar genelde cilt kanseri durumuna göre değişse de 1 saat içinde tamamlanır.

Bazal hücreli karsinom tedavi sürecinde yine kişinin cilt kanseri durumuna göre cerrahi dışı tedaviler de planlanabilir. Kriyoterapi; yani dondurma, elektrokoterizasyon ve küretaj, lazer ve fotodinamik tedavi gibi yöntemler arasından uygun olanlar seçilebilir. Bazı cilt kanseri vakalarında onkoloji hekimine yönlendirerek kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri de önerilir.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Tedavisi Konusunda Sık Sorulan Sorular

Bazal hücreli karsinoma tekrarlama olasılığı olan bir cilt kanseri türüdür. Eğer bir ya da birkaç kez bazal hücreli karsinom durumu yaşanmışsa tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Bazal hücreli cilt kanseri tedavisinden sonraki ilk beş yıl oldukça önemlidir. Bu süre içinde tekrarlama eğilimi yüksektir. Bunun için tedaviden sonra kontrol muayeneleri aksatılmamalıdır. Cilt kanserinin tekrarlama olasılığının bazal hücreli karsinom cerrahisi ile bir bağlantısı yoktur. Oldukça başarılı tedaviler sonrasında da tekrarlayabilir.

Her cilt kanseri için olduğu gibi bazal hücreli cilt kanserinden de korunmak mümkündür. Bunun için öncelikle yoğun güneşe maruziyetten kesinlikle kaçınmak gerekir. Özellikle güneşin en dik olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten korunma sağlanmalıdır. Yine daha yoğun UV ışığı olan yaz döneminde koruyucu faktörü yüksek güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Kış aylarında da güneş koruyucu krem kullanın. Güneşten korunmak için güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka kullanmayı alışkanlık haline getirin. Solaryum UV ışığını yansıtan bir teknolojidir. Bu, cilt hücrelerini bozulup cilt kanseri oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bronzlaşmak için solaryumu tercih etmeyin. Cildinizdeki değişiklikleri takip edin. En azından ayda 1-2 kez ayna yardımı ile cildinizi ve benlerinizi inceleyin. Önemli bir değişiklik varsa en kısa sürede hekiminize danışın

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Benzer Uygulamalarımız

icon-angle icon-bars icon-times