Search

Kepçe Kulak Ameliyatı

İçerik Listesi

Kulaklar yüz görünümümüzde oldukça önemli organlardandır. Zira yüzdeki diğer organların aksine önden, yandan ve arkadan dahi görünürler. Çocuklarda önemli psikososyal, duygusal sorunların kaynakları arasında olabilen kepçe kulak sorunu, kulakta en yaygın olarak görülen şekil bozukluğu türüdür. ‘Kepçe kulak’ olarak adlandırılan olgu bir hastalık değildir. ‘Kepçe kulak’ doğumsal ve ailesel nedenlerle belirebilen bir kulak yapısıdır. Kepçe kulak sorunu uzun saçlı bireylerde sıklıkla saklanılabilse de, kısa saçlı bireylerde önemli bir kozmetik sorun haline gelebilmektedir. Öne veya yana doğru eğilmiş bir şekilde duran kulak kepçesi, kepçe kulak ameliyatıyla yeniden şekillendirilebilir. Kepçe kulak ameliyatıyla kulak kepçesi daha doğal ve estetik hale kolaylıkla getirilerek kişiyi memnun edici sonuçlar elde edilebilir.

Kepçe Kulak Nedir?

‘Yelken kulak’ olarak da adlandırılan kepçe kulak, kulakların yüze tam karşıdan bakılınca olağandan fazla görünür olmasıdır. Estetik bir problem olan kepçe kulak, kulak kepçesinde bulunan Y şeklindeki kıkırdak kıvrımının yeterince gelişmemesi nedeniyle kafatasıyla oluşturduğu açıların genişleyip öne doğru eğilmesi sonucu oluşan bir şekil bozukluğudur. Yüzdeki diğer organlar sıklıkla ergenlik çağında orantısız büyüme ile ya da bir travma sonrasında bozulmaktadır. Oysa ki kepçe kulak deformitesi okul öncesi çağda dahi mevcuttur. Çocuk yaşlarda içsel kontrol mekanizmalarındaki gelişmenin henüz tam oluşmaması sebebiyle sıklıkla kepçe kulak deformitesi olan çocuklar maalesef diğer çocukların acımasız sözlerine maruz kalabilmekte ve bu durum önemli bir sorun haline gelebilmektedir. Bu sebeple kepçe kulak deformitesi olan çocukların okul çağı öncesinde düzeltme ameliyatı olması önerilmektedir. Kepçe kulak deformitesi olan erişkinlerde ameliyat lokal anestezi altında yapılabilmekle birlikte, çocuklar için çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir.

Kepçe Kulak Şekil Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Kepçe kulağın iki temel nedeni vardır. Bunlardan ilki kulağın hassas kıvrımlarının kaybının kulağın dış kenarının (sarmal kenar) dışarı çıkmasına neden olmasıdır. İkincisi ise kulağın konkal çanağında bulunan kıkırdakların kulağın dışarı ve öne doğru itilmesine neden olmasıdır. Kepçe kulak görünümü olanların hem normal antiheliks kıvrımı kaybına hem de fazla konkal kıkırdak kombinasyonuna sahip olması oldukça yaygın bir durumdur. 

Kepçe kulak gelişimi doğuştan olan ve ailesel olarak gelişen bir durumdur. Nitekim çoğunlukla anne veya babasında kepçe kulak görünümü olan kişilerde bu sorunun görülme olasılığı daha fazladır. Son derece kolay ve iz bırakmayan bir estetik operasyon olan Kepçe kulak ameliyatı  bir diğer adıyla otoplastide kepçe kulak sorunu giderilebilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir?

Kepçe kulak ameliyatı  yani otoplasti kulakların şeklini, veya boyutunu değiştirmeye yönelik bir prosedürdür.  Kepçe kulak ameliyatı  esnasında kulağın sadece dış kısmına müdahale edildiğinden işitmeyle ilgili herhangi bir sorun yaşanmaz. Kepçe kulak ameliyatı , genellikle 5 yaşından başlamak üzere her yaşta yapılabilir. Bazı durumlarda ameliyat 3 yaşındaki çocuklara da yapılabilir. Çocuklar için tedavinin erken yapılması önemlidir. Zira çocuğun özellikle okul döneminde sosyalleşme sürecinde karşılaşabileceği olumsuzluklar, psikolojik sorunlar engellenmiş olur.

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Hangi Durumlarda Ve Kimlere Yapılır?

Kepçe kulak, kulağın en yaygın deformitesidir ve çocukların yaklaşık yüzde 5’inde görülür. Kepçe kulak ameliyatı  (otoplasti) kulak şeklinden memnun olmayan herkese yapılabilir. Kepçe kulak ameliyatı  kulak gelişiminin tamamlanmasının ardından her yaşta yapılabilir. Okul öncesi çocuklardan 5 yaşında olanlara otoplasti yapılması önerilir. Otoplasti sırasında cerrah, kulaklardaki kıkırdağın bir kısmını yeniden şekillendirerek başın yan tarafına daha yakın uzanmalarını sağlar. Çocuklarda otoplastinin bir avantajı çocuğun kulak kıkırdağının yumuşak olması ve kolayca kalıplanabilmesidir.

Kepçe kulak ameliyatı  genellikle şu durumlarda yapılmaktadır:

  • Kişileri rahatsız eden derecede kulak büyüklüğü (makrotia adı verilen bir durum)
  • Kulakları kepçe olan kişiler (Kulak arkası kemik ile kulak kepçesi arasındaki açının çok geniş olması
  • Kulak kepçesinin dümdüz bir görünüme, yapıya sahip olduğu durumlar
  • Daha önce yapılan otoplastiden tatmin edici sonuç alamayan kişiler
Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

‘Kepçe kulak ameliyatı  nasıl yapılır?’, ‘Kepçe kulak nasıl düzelir?’ soruları şu şekilde yanıtlandırılabilir. Kepçe kulak ameliyatı  doktorun tercihine göre kulak önünden veya arkasında yapılır. Kulak kıkırdakları yeniden şekillendirilerek kulak geriye doğru yerleştirilir. Cerrah ameliyat esnasında fazla kıkırdağı ve deriyi çıkarmak için kulakların arkasına veya kulakların iç kıvrımlarına kesi yapacaktır. Kulak daha sonra başa doğru bükülecek veya kıkırdak katlanacak ve kulağı başa yaklaştırmak için iç dikişlerle sabitlenecektir. Kesileri kapatmak için de ek dikişler kullanılacaktır. Kepçe kulak ameliyatının ardından bir kulak bandını ortalama 1-2 hafta kadar takmak gerekir. 

Özetle kepçe kulak operasyonu şu şekilde işler:

  • Kepçe kulak ameliyatında ameliyat olacak kişinin yaşına göre, genel durumuna göre lokal veya genel anestezi verilebilir.
  • Kişinin anatomisine ve istediği değişikliklere bağlı olarak doktor kulağın içine veya arkasına gizli bir kesi yapabilir.
  • Kulağın çok fazla çıkmasına neden olan fazla kıkırdak veya yumuşak doku çıkarılabilir.
  • Kulakta normal kıvrımlar eksikse, kıkırdağı kalıcı dikişlerle şekillendirerek veya kıkırdağı konturlamak için sıyırarak yeniden oluşturulabilir
  • Bazı durumlarda istenen sonucu elde etmek için bir teknik kombinasyonuna ihtiyaç duyulabilir.

Randevu Talep Edin

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrasında Neler Yaşanır?

  • Kepçe kulak ameliyatı  yaklaşık iki saatte tamamlanır. 
  • Kepçe kulak ameliyatı  sona erdiğinde kulakları korumak amacıyla kulaklara 1-2 hafta süre ile özel bantlar takılır ve daha sonrasında bu bantlar çıkarılır.
  • Ameliyat sonrası birkaç gün yaşanabilecek ağrı şikayeti için ağrı kesici ilaç verebilir.
  • Ameliyat sonrasında bir süre yan yatmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca bol yakalı gömlekler giymek tercih edilmelidir.
  • Kulaklardaki bandajlar çıkarıldığında kulaklarda şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bu durum geçicidir, zamanla düzelir. 
  • Bu ameliyattan sonra yara dokusunun yatışması biraz zaman alabilir. Kulaklar, çevre sıcaklığındaki önemli değişikliklere normalden daha yoğun bir tepki verecektir. Öte yandan ameliyat nedeniyle kan dolaşımının artması nedeniyle kulaklar daha çabuk kızarabilir. Tüm bu reaksiyonlar normaldir ve zamanla etkisini yitirir. 
  • Ameliyat sonrası hem yetişkinler hem de çocuklar iki hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmalıdır.
  • Ameliyatın ardından 1-2 gün geçtikten sonra hastalar duş alabilir, nın ardından en geç bir hafta sonra da rutin yaşamlarına dönüş yapabilirler.
  • Sigara içmek herhangi bir ameliyatın cerrahi komplikasyon riskini artırır. İşlemden 6-8 hafta önce sigarayı bırakmak bu ek risk durumunu ortadan kaldırır.
  •  Sonuçları genellikle minimum dalgalanmalarla bir ömür boyu sürer.

Kepçe Kulak Ameliyatı Konusunda Sık Sorulan Sorular

5 yaşına gelindiğinde çocuğun kulağı yetişkin boyutunun yaklaşık yüzde 85’i kadardır. Otoplasti, kulağı yeniden şekillendirmek için kulağın kıkırdağına (deri altına) dikiş yerleştirilmesini gerektirir. Kulak kıkırdağı beş yaşına gelmeden çok yumuşak ve zayıftır. Nitekim beş yaşından sonra kıkırdak sütürleri güvenilir şekilde tutacak kadar güçlenir bu durum da otoplastinin başarılı olma şansını önemli ölçüde artırır.

Kulak estetik ameliyatı ciddi riskler taşıyan bir ameliyat değildir. Ameliyat sonrasında kulaktaki çıkıntının tekrar oluşabileceği riskinin olduğu durumlarda nadiren otoplastinin tekrarlanması gerekebilir. Otoplasti bazı durumlarda şu riskleri içerebilir:

Ameliyat izi: Kulak ameliyatı sonrasından kulak arkasında olduğu için dışarıdan görünmeyen kişiyi rahatsız etmeyen belli belirsiz bir iz oluşabilir.

Cilt hissindeki değişiklikler: Otoplasti sırasında kulakların yeniden şekillendirilmesi bölgedeki cilt hissini geçici olarak etkileyebilir. Bu durum kalıcı değildir. 

Dikişlerle ilgili sorunlar: Kulağın yeni şeklini sabitlemek için kullanılan dikişler, cilt yüzeyine kadar gidebilir ve çıkarılması gerekebilir. Bu durum etkilenen cildin iltihaplanmasına neden olabilir. 

Deri nekrozu: Derinin aşınması genellikle pansumanlarla giderilir.

Enfeksiyon riski: Kepçe kulak ameliyatı  sonrası başın bir tarafındaki belirgin ağrı bir enfeksiyon veya kanamaya işaret edebilir. Enfeksiyondan veya kanamadan şüphelenildiği durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Kepçe kulak ameliyatı  sonrası iyileşme sürecinde aşağıdaki sorunlardan herhangi birini fark ederseniz, derhal cerrahınızla iletişime geçmeniz gerekmektedir:

  • İki haftadan uzun süren şişlik veya kızarıklık
  • Günlerdir devam eden yüksek ateş
  • Ağrı kesici ilaçla kontrol edilemeyen şiddetli ağrı
  • Kulaklarınızın içinde veya çevresinde aşırı kanama
  • Kulağınızda görülen ciddi bir orantısızlık

Kişinin kepçe kulağı ameliyatı için aktif rol alması önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki soru listesi ilk konsültasyon için başlangıç ​​noktası olarak kullanılabilir.

  • Kepçe kulak ameliyatı , kulak şekillendirme için uygun bir aday mıyım?
  • Kulağımın yeni görünümü için olmasını istediğim değişiklikler makul ve gerçekçi mi?
  • Kulaklarım için hangi prosedür veya yöntem en iyi sonucu verir?
  • Kesiyi nerede yapmayı planlıyorsunuz ve izler görünür olacak mı?
  • Ameliyat esnasında bana ne tür anestezi önerirsiniz?
  • Kepçe kulak ameliyatı mın ücreti ne kadar olacak?
  • En iyi sonuçları almam için benden ne bekliyorsunuz?
  • Kepçe kulak ameliyatı  sonrası iyileşme dönemim nasıl geçecek? Normal aktivitelerime ne zaman devam edebilirim?
  • Prosedürümle ilişkili riskler ve komplikasyonlar nelerdir?
  • Ameliyattan sonra kulaklarımın görünümünü  istediğim takdirde tekrar değiştirebilecek miyim?

Kepçe kulak ameliyatı  sonrası şiddetli bir ağrı oluşmaz. Doktorunuz ameliyat sonrası yaşanabilecek olası bir ağrı şikayeti için ağrı kesici ilaç verebilir.

Kepçe kulak ameliyatının kesi kulak kepçesinin arkasına gizlenir. Bu nedenle kesi izi dışarıdan görünmez.

Kulak estetiği sonrasında kepçe kulağın tekrar oluşma ihtimali bulunmamaktadır. Ancak atılan dikişlerden bazıları gevşerse kulak çok hafif öne doğru gelebiliyor.

Kepçe kulak ameliyatı  korkulacak, tedirgin olunacak bir ameliyat değildir. Zira söz konusu ameliyat ciddi riskler barındırmaz. Ameliyatta kişinin yaşına, genel sağlık durumuna göre lokal veya genel anestezi uygulanabilir.

‘Kepçe kulak estetiği fiyatları nedir?’ sorusu sıkça sorulmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı  fiyatlarını öğrenmek, operasyonun süreci hakkında detaylı bilgi edinmek için form doldurabilir veya bizi arayabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Benzer Uygulamalarımız

icon-angle icon-bars icon-times