Search

Memenin Yeniden Yapımı

İçerik Listesi

Memenin yeniden yapımı diğer adıyla meme rekonstrüksiyon, meme kanseri sebebiyle gerçekleştirilen mastektomi sonrası meme dokusu alınmış kadınlara meme kazandırma ameliyatıdır. Memelere uygulanan mastektomi ameliyatı sonrası deformasyon oluşabilir. Bu deformasyonlar, memelere yeniden form verilmesi ile yani memenin yeniden yapımı ile giderilebilir. Memenin yeniden yapılması, protez meme ya da kişinin kendi dokularının kullanılması ile sağlanabilir. Meme rekonstrüksiyonu; yani memenin yeniden yapımı kadınlara psikolojik açıdan oldukça destek sağlar.

Memenin Yeniden Yapımı (Meme Rekonstrüksiyonu) Nedir?

Meme kanseri her 9 kadından birinde görülüyor ve hala kadınlar arasında en sık görülen kanserlerin başında geliyor. Meme kanseri gibi bazı sebepler maalesef kadınlarda memenin alınması ile sonuçlanabilir. Meme kanserinin evresine göre memenin kimi zaman bir kısmı, kimi zaman da hepsi alınabilir.

Büyük meme tipleri olan kadınlarda memenin tamamı alınması gerekmiyorsa memenin yeniden yapımı gerekmeyebilir. Bu durumda onkoplastik cerrahi uygulanır. Yani hem kanserli doku çıkartılır, aynı anda meme yeniden şekillendirilir. Bunu bir nevi meme küçültme ameliyatı kabul edebilirsiniz. Ancak yeterli meme dokusu olmayan ya da memenin tamamının alınması gerekli olduğu durumlarda (total mastektomi) memenin yeniden yapımı söz konusu olabilir. 

Memenin yeniden yapımı, meme kanseri ameliyatı sırasında ya da ameliyattan belirli bir süre sonra olabilir ve kişinin yeni bir memeye kavuşması sağlanabilir. Günümüzde bu işlemin mastektomi ile aynı anda yapılması genel kabul gören bir uygulamadır. Memelere uygulanan bu cerrahi; yani memenin yeniden yapımı deneyimli estetik ve plastik cerrahları tarafından yapılan bir ameliyattır.

Memenin Yeniden Yapımı

Memenin Yeniden Yapımı Neden Gerekli?

Meme, kadınlarda beden algısı açısından vücudunun en önemli organlarından biridir. Herhangi bir nedenle memelere uygulanan zorunlu bir cerrahi ile meme dokusu kaybı yaşanması kadınları oldukça mutsuz eden bir durumdur. Meme dokusu kaybı ilerleyen zamanda kadınlarda psikolojik ve fiziksel bazı sorunlara neden olabilir. Örneğin; memenin alınması ile vücutta bir fiziksel dengesizlik meydana gelebilir. Bu fiziksel dengesizliği önlemek amacıyla da memenin yeniden yapımı sağlanabilir.

Memenin alınması sonucunda artık fiziksel görünüm eski haline göre farklı olduğu için; yani artık meme dokusu olmadığı için kadınlar kendini eksik hissedebilir. Meme dokusu artık olmadığı için, göğüs kısmının boş kalması sonucunda giydiği kıyafetleri yakıştırmama gibi sıkıntılar yaşanabilir. Kişi, memenin alınması sonucu artık memesiz kaldığı için sütyen içine eklenen tak-çıkar protezleri kullanmaktan da sıkılmış olabilir. Tüm bu nedenlerle memenin yeniden yapımı sağlanabilir ve kişiye doğal memeler kazandırılabilir.

Alınan Memenin Yerine Yeniden Meme Yapımı Nasıl Sağlanıyor?

Memelere yeniden form verilmesi sürecinde farklı teknikler uygulanır. Kadınların meme türleri, memenin yeniden yapımı için hangi tekniğin kullanılacağını belirleyen en önemli etkendir. Protez meme; yani meme implantı ya da kişinin kendi dokularının kullanımı veya her ikisinin kullanımı gibi farklı meme rekonstrüksiyon tipleri vardır. Genel anestezi altında gerçekleşen meme rekonstrüksiyon süreci kullanılan tekniğe bağlı olarak 3-5 saat aralığında sürer.

Meme implantları, içi özel bir jel ile dolu olan, pürüzlü yüzeye sahip silikon protezlerdir. Eğer meme deri ile birlikte alınmışsa meme implantı koyacak yeterli alan olmadığı için doku genişletici olarak bilinen balon yönteminin uygulanması gerekebilir. Deri yeterince genişletildikten sonra ikinci seansta doku genişletici (expander) çıkarılır ve kalıcı meme implantı konulur.

Vücuttan alınan otolog dokuların kullanıldığı meme rekonstrüksiyon yönteminde ise; kişinin durumuna göre karın, kalça, sırt, bacak içi gibi bölgelerden doku alınır ve yeniden meme yapımı sağlanır. Bu yönteme otojen rekonstrüksiyon da (özdoku ile meme yapımı)  denilmektedir.

Ameliyat sonrası iyileşme süresi protez meme türüne göre daha uzun olsa da, doğru bir teknikle uygulandığında ileride memelere tekrar bir cerrahi gerektirmez. Vücudun farklı bölgelerinden dokular alınacağı ve bu şekilde yeni meme dokusu oluşturulacağı için bu vücut bölgelerinde bazı izler kalabilir.

Memenin yeniden yapımı hakkında bilgi almak için formu doldurun.

Memenin Yeniden Yapımında Tekniğe Nasıl Karar Veriliyor?

Memenin yeniden yapımı sürecinde hangi tekniğin seçileceğine birçok faktör etki eder. Öncelikle hastanın genel durumu incelenir. Genel sağlığının bu ameliyat için uygun olması gerekir. Hastanın yeniden meme yapımına uygun olup olmadığına meme ameliyatını yapan doktor, onkolog ve plastik cerrah tarafından ortak karar verilir.

Hastanın sahip olduğu meme yapısı önemlidir. Memenin büyüklüğü, göğüs yapısı, meme dokusu kayıp miktarı değerlendirilir. Yeniden meme yapımı için eğer vücut dokuları kullanılacaksa bu alanların uygunluğu incelenir. Çünkü çok zayıf kişilerin kalça, karın gibi bölgelerinde meme yapımı için yeterli doku olmayabilir.

Mastektomi sonrası kalan meme yapısı incelenir. Memenin alınması sonucu kalan memenin büyüklük ve sarkma oranı değerlendirilir. Ve son olarak tabi ki hastanın da bu ameliyat için tercihi, meme rekonstrüksiyon sürecinde tekniğin belirlenmesinde önemli bir unsurdur. Bu süreçte tek memenin yeniden yapımı sağlanmışsa sağlıklı olan diğer memeye duruma göre meme dikleştirme ya da meme büyütme gibi farklı meme estetikleri de yapılabilir.

Memenin Yeniden Yapımı

Memenin Yeniden Yapımı İçin En Doğru Zaman Nedir?

Memenin yeniden yapımı için zamanlama kararı hastanın durumuna bağlı olarak belirlenir. Bu operasyon meme kanseri ameliyatı ile aynı anda; yani eş zamanlı olarak ya da mastektomi sonrası bir süre geçtikten sonra yapılabilir. Mastektomi sonrası kişi kemoterapi, radyoterapi gibi ek tedaviler alabilir. Bunun için bu ek tedavilerin bitmesi de beklenebilir. Meme kanseri ameliyatı ile aynı anda memenin yeniden yapımı genellikle erken dönem meme kanseri vakalarında uygulansa da ileri evre meme kanseri olan kişiler için de yapılabilir. 

Meme protezi ya da kendi dokularının kullanılması ile memelere şekil verilmesi daha sonra alabileceği kemoterapi ya da radyoterapi tedavilerine engel teşkil etmez. Eş zamanlı yapılması ile hastanın memesiz bir dönem yaşaması da engellemiş olur.

Meme Rekonstrüksiyon Öncesi ve Sonrası

Meme kanseri teşhisinin konulmasının ardından mastektomi cerrahisi ile birlikte, eş zamanlı ya da daha sonra yapılacak olan meme rekonstrüksiyon cerrahisi gündeme gelir.  Meme rekonstrüksiyon için ameliyat öncesinde genel sağlık kontrolleri ve tetkikler yapılır. Yaş, meme dokusu yapısı ve hastanın istekleri göz önünde bulundurularak en iyi tedavi seçeneği belirlenir. Memenin yeniden yapımı öncesinde hastanın kullandığı tüm ilaçlara düzenleme getirilir. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı nitelikteki bazı ilaçların kullanılmaması gerekir.

Meme rekonstrüksiyon ameliyatı sonrası hastanın durumuna ve kullanılan yönteme bağlı olarak 3-5 gün hastanede yatış söz konusu olabilir. Memenin yeniden yapımı sonrası ağrıların olması son derece normaldir. Bu ağrılar ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilecek seviyede olur. Meme rekonstrüksiyon sonrası sıvı ve kan birikimini önlemek amacıyla hastaya diren takılır. Ameliyata bağlı dikişler 7-10 gün sonra alınır. Bu dönemde pansumanların yapılması da gerekir.

Memenin yeniden yapılması sonrasında kişinin eski hayatına dönmesi 4-6 hafta aralığında olur. Protez meme uygulanması sonrası bu süre daha kısa olabilir. Ameliyat sonrası yoğun hareketlerden kaçınılması gerekir. Doktor onayına kadar spor yapılmamalıdır. Genellikle 1-2 ay kadar ağır kaldırma, spor, araba kullanma gibi aktiviteler meme rekonstrüksiyon sonrası yapılmamalıdır. Yemek yeme, diş fırçalama gibi günlük rutin diyebileceğimiz hareketler yapılabilir.

Eğer karından doku alınarak memenin yeniden yapımı sağlanmışsa karın korse giyilmesi gerekir. Ameliyat sonrası oluşan izler ilk günlerde daha yoğun olsa da zamanla belirsizleşir. Cerrahi öncesi gibi sonrasında da sigara içilmemesi gerekir. Sigara iyileşme sürecini etkiler ve iz kalma olasılığını artırır.

Randevu Talep Edin

Süreç:

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Memenin Yeniden Yapımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Areola memedeki kahverengi bölgeye verilen isimdir. Meme başı ve areolanın yeniden oluşturulmasını ifade eden meme başı rekonstrüksiyonu kişinin durumuna göre meme rekonstrüksiyon sürecinden 3 ay sonra uygulanabilir. Genellikle lokal anestezi altında memelere, meme başı rekonstrüksiyonu sağlanır. Bu işlemde meme başı ve areolanın yapılmasında farklı teknikler kullanılabilir. Meme derisinden meme başına doku kaydırma, diğer meme başından doku alınması, genital bölge gibi vücudun bazı bölgelerinden deri grefti alınması ya da dövme işlemi kullanılabilir.

Her cerrahi gibi meme rekonstrüksiyon sonrası da seçilen yönteme göre izlerin kalması söz konusudur. Örneğin; karın alt bölgesinden doku alınması ve memelere konulması durumunda bu iki alanda yara izi olur. Doku hangi alandan alınmışsa; örneğin kalça ya da sırt bölgesinden alınmışsa bu alanlarda iz kalma olasılığı vardır. Bu izler, ameliyattan sonra ilk günlerde yoğun olsa da doğru bakım ve kurallara dikkat edilmesi ile genellikle bir yıl içinde belirsiz hale gelir. Eğer sadece implantı ile meme onarımı yapılmışsa mastektominin kendi izinden başka bir iz olmaz.

Memenin yeniden yapımı süreci, öncesinde uygulanan mastektomi ameliyatına bağlı olarak şekillenir. Kısacası mastektomi sonrası meme başı, süt kanalları ve süt bezleri korunmuşsa, bu hastalar ileride emzirme sorunu yaşamazlar. Ancak mastektomi sonrası memenin tamamı alınmış, hiç meme dokusu kalmamışsa; yani total mastektomi yapılmışsa süt kanalları ve süt bezleri alındığı için emzirme konusunda sorun yaşarlar.

Meme rekonstrüksiyonu memelerin görünümünü düzeltir ve kişinin öz güvenini artırır; ancak meme dokusu görünümünü mükemmelliğe taşımaz. Ameliyata karar verildiğinde bu unutulmamalıdır. Protez meme dokusu normal meme yapısına göre daha sert olabilir. Memenin yeniden yapılması sonrasında elde edilen memelere, ek cerrahi girişimler uygulanması gerekebilir. Meme şeklinin değiştirilmesi ya da meme ucu rekonstrüksiyonu gibi ek estetik işlemlerin yapılması da gerekebilir. Meme rekonstrüksiyon sonrası takılan protez meme silikonunun kişiye ve implant türüne göre değişse de 10-15 yıl içinde değiştirilmesi gerekebilir. Meme rekonstrüksiyon yine kişinin durumuna göre birkaç seanslı bir operasyon olarak planlanabilir ve bu süre bir yıla yayılacak şekilde uzayabilir.

Memenin yeniden yapımı fiyatları konusunda bilgi almak ve süreç hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişim kurun.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Benzer Uygulamalarımız

icon-angle icon-bars icon-times