Göğüs estetiği ameliyatı denildiğinde aklımıza başlıca meme küçültme, meme dikleştirme ve meme büyütme ameliyatları gelir. Meme ucunun hissiyatında (duyusunda) değişme bu ameliyatların hepsinde az yada çok karşılaşabilecek bir olasılıktır.
Memeyi bir piramit olarak düşünürsek, meme derisinin duyusunu sağlayan sinirler dört bir yandan zirveye doğru ilerlerler. Ancak, meme ucunun duyusunu veren sinir tıpkı bir çadırın direği gibi memenin tabanından çıkar ve meme ucuna doğru yükselir. Sinirin çıktığı nokta dördüncü kaburgamız seviyesinde ve göğüs kasının hemen yan tarafındadır.
Duyunun etkilenme ihtimali en yüksek olan ameliyat meme küçültme ameliyatıdır. Bu işlemde büyük miktarda meme dokusu çıkarılır ve meme ucu duyu sinirinin hasar görme ihtimali artar. Meme dikleştirme ameliyatı sırf deri üzerinden yapılırsa duyu etkilenmez, ancak meme dokusu şekilllendirmesi varsa elbette sinirin etkilenme ihtimali mevcut. Meme büyütme ameliyatında, özellikle meme ucundan giriliyor ve protez kas üstüne konuluyorsa az da olsa bir etkilenme olur.
Sinir hasarı iki şekilde olur. Eğer ameliyat sırasında dokunun çekilmesinden yada protezin basıncından dolayı sinir etkilenmiş, ama bütünlüğü bozulmamışsa duyu aylar içinde döner. Bu süreçte meme başında aşırı hassasiyet hissi yaşanabilir. Sinir bütünlüğü bozulmuşsa meme ucunda kalıcı bir keçeleşme hissi ile karşılaşabiliriz. Ancak bu çok sık yaşanan bir şey değildir.
Size özel fırsatları kaçırmayın!