Search

Memede Kist Meme Küçültme Ameliyatına Engel mi?

Prof. Dr. Orhan Babucçu
Prof. Dr. Orhan Babucçu
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
İçerik Listesi

Her estetik ameliyatta olduğu gibi meme küçültme ameliyatı öncesinde de hastanın bu estetik cerrahi için uygun bir aday olup olmadığının araştırılması gerekir. Bu amaçla meme küçültme estetiği süreci en önemli adımlardan biri olan memenin ayrıntılı incelenmesi ile başlamalıdır. Memede kist olması, meme küçültme ameliyatı olmaya engel bir durum teşkil etmeyebilir. Ancak memede kist görüntüleri ayrıntılı incelenmeli ve herhangi bir risk içerip içermediği belirlendikten sonra meme küçültmek için cerrahi girişim yapılmalıdır. Ultrasonda memede kist varlığı belirlenebilir ve gerekirse göğüs küçültme öncesi memenin değerlendirme süreci genişletilebilir. Memede kist görüntüleri meme küçültme estetiği öncesi mutlaka analiz edilmeli ve risk açısından değerlendirilmelidir.

Meme Küçültme Estetiği Öncesi Meme İncelemesi

Sağlıklı ve güzel memeler neredeyse her kadın için önemlidir. Her kadın ayrı meme tipine sahip olsa da meme yapısı incelendiğinde yağ dokusu, meme bezi, süt kanallarından oluşan bir anatomi görülür. Bu anatomik yapı her kadında yaşa ve genetiğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kadından kadına meme yapısı değişebilir. Bu nedenle meme küçültme gibi meme estetiği operasyonları öncesinde her kadının memesi fiziksel olarak muayene edilerek ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak analiz edilmelidir.

Meme küçültme öncesi hastanın göğüs estetiği beklentileri ve genel sağlık ölçüsünde meme yapısının müsaade edebileceği noktalar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çerçevede meme küçültme için en doğru planlama yapılmalı, çıkarılacak meme dokusu miktarı kişiye özel olarak hesaplanmalı ve kişi için meme küçültmede en iyi sonuç sağlayabilecek teknik uygulanmalıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi küçük ya da büyük olsun her kadının memesi ayrı yapıya sahiptir. Örneğin; daha genç yaşlarda olan kadınların meme yapısı incelendiğinde meme bezi yoğunluğu fazlayken; orta yaş üzeri kadınların meme yapısı incelendiğinde yağ dokusunun daha yoğun olduğu görülmektedir. Bu da meme küçültme ameliyatı gibi meme estetiği operasyonlarının neden kişiye özel planlama içermesi gerektiğini bir kez daha kanıtlamaktadır. Meme küçültme ameliyatı yaptırmak isteyen kişilerin de eğer ailelerinde meme kanseri yaşayan bir kişi varsa bunu estetik ameliyat öncesi mutlaka belirtilmesi gerekir.

Meme Küçültme Ve Memede Kist

Büyük memeler nedeniyle fiziksel ve psikolojik olarak zorlanan kadınlar için kurtarıcı bir estetik cerrahi olan meme küçültme ameliyatı günümüzde sıklıkla tercih edilen bir operasyondur. Meme küçültme öncesi meme yapısı incelenirken dikkat edilen durumlardan biri de memede şüpheli bir kitle olup olmadığıdır. Memede kist denilmesi kulağa ürkütücü gelse de hemen endişeye kapılmak doğru olmaz. Çünkü memede her kist durumu tehlike arz etmez. Memede kistler, adet dönemi içerisinde meydana gelen hormonal değişiklikler, süt kanallarında tıkanıklıklar ya da meme dokusundaki bir enfeksiyon gelişimi sebebi ile de olabilir. Yine neredeyse kadınların yüzde 70- 80’inde görülen fibrokistik meme durumu da söz konusu olabilir.

Fibrokistik meme bir hastalık değildir ve kadınlar arasında sıklıkla görülebilen bir durumdur. Bu meme yapısında kadınların memesinde sıvı fibrokistler ya da katı doku olan fibroadenomlar vardır. Tabi bazı kistler ilerisi için tehlike arz eden bir nitelikte de olabilir. Özellikle kişinin ailesinde bir meme kanseri hikayesi varsa meme küçültme öncesinde saptanan bu bulgular ayrıntılı incelenmelidir. Meme küçültme ameliyatı yapmadan önce özellikle ailesinde meme kanseri olan ve kitle tespit edilen bazı vakalarda kesin tanı için doku alınması ve patolojik incelemeye gönderilmesi gerekebilir.

Meme Küçültme Ameliyatı hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Meme Küçültme Öncesi Memede Kistler Nasıl Saptanır?

Meme küçültme estetiği öncesi yapılan kontroller sırasında memede kist gibi oluşumların varlığı ortaya konur. Meme küçültme öncesi tespit edilen tüm kitleler araştırılmalıdır. Memede kist varsa ve bu kistlerin meme küçültme gibi meme estetiği operasyonlarına bir engel oluşturup oluşturmayacağı operasyon öncesi belirlenebilir. Meme küçültme ameliyatı öncesi ultrason ve mamografik görüntüleme ile meme yapısı ayrıntılı bir şekilde analiz edilir ve memede kist görüntüleri varsa bunlar net bir şekilde ortaya konabilir.

Göğüs küçültme sürecinde tespit edilen fibrokistik oluşumlar genellikle kanser niteliği taşımayan masum oluşumlardır. Fakat riski yüksek olan bazı oluşumlar da olabilir. Riskli bulunmuşsa meme küçültme ameliyatı öncesi kişinin durumuna göre iğne biyopsi, patolojik değerlendirme gibi önlemler ile kesin sonuç sağlanmalıdır. Zaten 35- 40 yaş üzerindeki tüm kadınların düzenli kontrollerle meme sağlığı açısından takip edilmesi gerekir. Bu nedenle meme küçültme estetiği düşünün ya da düşünmeyin, eğer memenizde ağrılı ya da ağrısız olsun ele gelen bir kitle fark ettiyseniz, memede kist varlığından şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden değerlendirilmesi için bir uzman desteği almanızı öneririz.

Memede Kist Varsa Meme Küçültme Ameliyatı Yapılabilir Mi?

Göğüs küçültme operasyonları konusunda sıklıkla karşılaştığımız bir soru: “Mememde kistler var meme küçültme ameliyatı yaptırabilir miyim?” Meme küçültme öncesi göğsünde kist tespit edilen kişinin incelemesi tamamlandıktan sonra bu soruya net bir yanıt verilebilir. İnceleme sonucu kist riskli görülmemişse meme küçültme yapılabilir. Ancak riskli bulunmuşsa kesin bir tanı konulmadan meme küçültme ameliyatı yapılmamalıdır. Memede kist gibi tüm oluşumlar ultrason ve mamografi ile erkenden teşhis edilebilir ve meme küçültme ameliyatı öncesi gerekli önlemler alınabilir. Gerekli görülen tüm tetkikler yapıldıktan sonra meme küçültmek için cerrahi girişimler başlatılmalıdır. Patolojik incelemeler tamamlanmış ve cerrahi olarak alınmasına karar verilen bir kitle söz konusu ise aynı ameliyatta hem kitlenin alınması hem de memenin küçültülmesi mümkün olabilir. Peki, memesinde kist olanların göğüs küçültme ameliyatı olması riskli olur mu? Memede kist görüntüleri incelenmiş, tehlike yaratmayacağına karar verilmişse meme küçültme ameliyatı kişi için bir risk oluşturmaz.

Randevu Talep Edin

Süreç:

  • Operasyon Türü: Meme Küçültme Ameliyatı
  • Operasyon Süresi: 3-4 saat
  • Anestezi: Genel anestezi
  • Hastanede Yatış Süresi: 1 Gece
  • İyileşme süresi: 6 ay

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Popüler Hizmetlerimiz

Popüler Yazılar

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
icon-angle icon-bars icon-times
Paylaş
Bağlantıyı kopyala