Search

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Prof. Dr. Orhan Babucçu
Prof. Dr. Orhan Babucçu
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
İçerik Listesi

Büyük göğüsler nedeniyle fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayan birçok kadının ilk adresi meme küçültmede deneyimli estetik cerrahlardır. Meme küçültme ameliyatları konusunda cerrahlara genellikle ilk sorulan konu ise; uygulanan teknikler ve memede iz kalma olasılığı olur. Meme küçültme ya da diğer adıyla küçültme mamoplastide uygulanan “Ters T Skar” ve “Vertikal Skar” teknikleri ile en az seviyede memede iz kalması hedeflenir. İzsiz meme küçültme denilse de her göğüs küçültme operasyonu memede bir miktar iz bırakır. Ancak bu izler, meme küçültme operasyonu sonrası dönemde neredeyse fark edilmeyecek kadar belirsizleşir ve estetik kaygı yaratmaz. Meme küçültme ameliyatı sonrası kadınlar operasyonun sağladığı fiziksel ve psikolojik avantajlar karşısında sıklıkla bu izleri önemsenmeyecek bir durum olarak görür.

Meme Küçültme Ameliyatında Hangi Teknikler Uygulanır?

Meme küçültme ameliyatında, memenin ideal bir boyuta getirilmesi ve estetik bir şekilde form kazanması için memeden doku, yağ ve fazla deri alınır. Genel anestezi ile 3-4 saat kadar süren ve komplike bir cerrahi süreci içeren meme küçültme ameliyatı deneyim gerektiren bir operasyondur. Göğüs küçültme olarak da sıklıkla anılan meme küçültme ameliyatında kişinin meme yapısı, yaşı, istekleri göz önünde bulundurularak en uygun teknik seçilir. Günümüzde memeleri küçültmek için birçok cerrahi teknik bulunmaktadır. Kliniğimizde göğüs küçültme estetiğinde uygulanan yöntemler, “Ters T Skar” ve “Vertikal Skar” teknikleridir.

Göğüs toparlama konusunda oldukça etkili bir yöntem olan “Vertikal Skar” tekniğinde meme başı etrafında, meme başından meme altı kıvrımına dikey bir kesi yapılır. Meme altı kıvrımında uzun bir kesi olmaz. Göğüs küçültmek amaçlı yapılan diğer teknik ise “Ters T Skar” tekniğidir. Bu teknikte de meme başı çevresi başlangıçlı ve meme altına doğru uzanan ters T şeklinde bir kesi yapılır. Memede sarkan cildin alınması için meme altı kıvrımında yatay bir kesi olur.

Meme Küçültme Ameliyatında Dikiş İzleri Kalıcı Mı?

Meme küçültmenin ve meme sarkma problemini gidermenin ameliyatsız bir yöntemi bulunmamaktadır. Büyük memeleri küçültme ve göğüs toparlama için tek yol meme estetiği ameliyatıdır. Hangi yöntem seçilirse seçilsin her meme küçültme ameliyatında meme bölgesinde belirli bir oranda kesi yapılır, kişinin duruma göre meme dokusu ve yağ çıkarılır, son olarak da sarkan fazla deriler alınır. Göğüs küçültmek için yapılan bu cerrahi kesiler daha sonra estetik dikişlerle kapatılır. Memede kesi izine bağlı olarak bir takım izler kalır. Memede ameliyat izi zamanla hafifler ve neredeyse görünmeyecek hale gelir. Meme küçültme sonrası izler bir yılın sonunda oldukça belirsiz olurlar. Meme küçültme ameliyatı olanlar genelde bu izlerden rahatsız olmazlar.

Meme Küçültme Ameliyatı hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Meme Küçültme Sonrası İzler Ne Zaman Geçer? Dikişler Ne Zaman İyileşir?

Göğüs estetiği ameliyatına başlamadan önce hastalar genelde “meme küçültme sonrası izler ne zaman geçer” ya da “meme küçültme sonrası dikişler kaç günde iyileşir” gibi birçok soru ile akıllarındaki belirsizlikleri belki de taşıdıkları kaygıyı gidermek isterler. Meme küçültme tekniklerinin tümünde cilt üzerinde bazı izler kalır; çünkü tekniğin türüne göre meme üzerinde bir takım kesiler yapılır ve bu kesilerin kapanması için de dikişler atılır. Peki, meme küçültme sonrası bu dikişler kaç günde iyileşir? Meme küçültme sonrası kesi izleri ve dikişler ilk günlerde daha belirgin olur. Ayrıca meme bölgesinde morluk, ödem ve şişlik de görülebilir. Bu etkiler 2- 3 hafta içinde azalmaya başlar.

Meme küçültmede çoğunlukla kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınması gibi bir işlem olmaz. Kısacası eriyen dikişler zamanla kendiliğinden kaybolur. Meme küçültme sonrası dikişlerin alınması gereken bir durum varsa yine 7. ya da 10. günde dikişler alınır. Dikiş izleri ameliyat sonrası erken dönemde çok belirgin olmaz; ancak 3. aya doğru kızarır ve kabarır. Bu sizi üzmemelidir, zira yara iyileşmesi bu dönemde maksimumdur ve bu durum normaldir. Daha sonra bu iz, git gide söner ve kırmızılık gider. Kişinin cilt yapısına, yaşına, ameliyat sonrası kurallara dikkat etmesine göre değişse de göğüs küçültme ameliyatından en erken 6 ay en geç 12 ay sonra memede ameliyat izleri belirsiz hale gelmeye başlar.

Meme küçültme sonrası ameliyat izleri konusunda hasta, operasyon öncesi mutlaka bilgilendirilmelidir. Çünkü halk arasında izsiz meme küçültme gibi anılan teknikler de bile bir takım izler kalmaktadır. Meme küçültme ameliyatında fazla meme dokusu ve yağ, kesi bölgesinden çıkarılır, aşağıda olan meme ucu sarkan bütün meme dokusu ile yukarıya doğru dikleştirilir. Kısacası oldukça ayrıntılı bir teknik gerektiren bu göğüs toparlama işlemi sırasında ister istemez biraz iz bırakılır. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi meme küçültmede uygulanan tekniklerde en az derecede iz bırakan cerrahi prosedür hedeflenir.

Meme Küçültme Sonrası Dikiş Reaksiyonu Olur Mu?

Meme küçültme sonrası ameliyat bölgesinin korunması ve doğru bakımın yapılması çok önemlidir. Ameliyat bölgesi bakımı için gerekli önemin verilmediği durumlarda dikiş reaksiyonları görülebilir. Dokunun ve dikişlerin hızlı ve sorunsuz bir şekilde iyileşmesi için meme küçültme ameliyatı sonrası çok dikkatli olunmalıdır. Bu anlamda ilk olarak hijyen çok önemlidir. Memedeki kesi bölgeleri temiz ve kuru tutulmaya çalışılmalıdır. Bölgenin özellikle ilk 3 gün su ile teması engellenmelidir. Meme küçültme sonrası ameliyat bölgesine belirtildiği gibi pansumanlar periyodik olarak yapılmalıdır. Doktorunuzun belirttiği süre kadar dikiş yerlerine verilen merhemler düzenli bir şekilde sürülmelidir.

Meme Küçültme Sonrası İzlerin Kalıcı Olmaması İçin Ne Yapmalı Ne Yapmamalı?

Göğüs küçültmek için yapılan bu operasyondan sonra memedeki dikişlerin çabuk iyileşmesi için ne yapmalı? Meme küçültme sonrası iyileşme dönemi oldukça önemlidir. Hastanın, hekiminin belirttiği kurallara harfiyen uyması gerekir. Aksi takdirde ameliyat sonrası memede iltihap, enfeksiyon ya da kanama gibi istenmeyen durumlar gelişebilir. Öncelikle iyileşme döneminde sigara içilmemesi dikkat edilmesi gereken ilk kurallardandır. Sigara içmek meme küçültme sonrası iyileşme sürecini geciktiren en önemli nedendir.

Doktorunuz meme küçültme sonrası iz azaltıcı kremlerle tedaviye başlayacaktır. Meme küçültme sonrası kadınlar genelde güneşten korunmaya çok dikkat etmez. Meme bölgesine güneş ışığının alınması kesi izlerinin maalesef kalıcı olmasına yol açabilir. Özellikle ilk 4-8 hafta içerisinde meme bölgesi direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Meme küçültme sonrası kadınların gözden kaçırdığı konulardan biri de korsenin düzenli kullanımıdır. Genellikle 4-5 hafta boyunca göğsü saran sporcu sütyenleri kullanmak gerekir. Memenin korunması, hasar görmemesi için korse niteliğindeki bu sporcu sütyenlerin kullanılması önemlidir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası ilk hafta süresinde kesi ve dikişler çok hassas olabileceği için bu dönem dinlenerek geçirilmelidir. Kol ve göğüs bölgesi yaklaşık olarak 4-8 hafta kadar zorlanmamalıdır. İtme, çekme, zıplama, uzanma gibi hareketler yasak olduğu için spor aktiviteleri de 4-8 hafta sonraya bırakılmalıdır. Solaryum, buhar banyosu, havuz, deniz gibi aktivitelerden de bu süre boyunca uzak durmalısınız. Doktorunuz bildirinceye kadar göğüs küçültme sonrası yüz üstü yatmayın. Bu yatış pozisyonu hem dikişlere hem meme bölgesine zarar verebilir.

Randevu Talep Edin

Süreç:

  • Operasyon Türü: Meme Küçültme Ameliyatı
  • Operasyon Süresi: 3-4 saat
  • Anestezi: Genel anestezi
  • Hastanede Yatış Süresi: 1 Gece
  • İyileşme süresi: 6 ay

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Popüler Hizmetlerimiz

Popüler Yazılar

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
icon-angle icon-bars icon-times
Paylaş
Bağlantıyı kopyala