Search

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Güneşlenme

Prof. Dr. Orhan Babucçu
Prof. Dr. Orhan Babucçu
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
İçerik Listesi

Meme küçültme, büyük göğüslerden dolayı sırt ve omuz ağrıları ya da memede pişik, yara ve enfeksiyon gibi sorunlar yaşayan birçok kadını kısa zamanda tüm bu sorunlarından kurtaran önemli bir meme estetiği türüdür. Kadın fiziğinde önemli bir yeri olan göğüslerin şekillenmesi için kişiye özel tekniklerin uygulandığı meme küçültme estetiği kadınlara hayal ettiği dik göğüsleri sunar. Meme küçültme ameliyatı sonrası iyileşme dönemi, cerrahi süreç kadar önemlidir. Bu nedenle bu dönemde özellikle güneşlenme konusunda oldukça dikkatli olunması gerekir. Meme küçültme ameliyatı sonrası tam bir iyileşme sağlanmadan ve koruma önlemleri almadan güneşlenmek hiç istenmese de memede ameliyat izinin daha fazla kalmasına yol açabilir. “Meme küçültme ameliyatından ne kadar sonra güneşlenebilirim?” diyorsanız bu yazımızı dikkatlice okumalısınız.

Meme Küçültme Ameliyatı Ve Memede Ameliyat İzi

Göğüs küçültmek amacıyla yapılan bu meme estetiği işleminde öncelikle kişinin meme yapısı analiz edilir. Memenin analiz edilmesinden sonra en iyi estetik meme görüntüsüne ulaşmak için memede fazla yağ, doku ve deriler cerrahi teknikler ile alınır ve meme küçültme sağlanır. Genel anestezi ile yapılan ve çoğunlukla 3-4 saat içinde tamamlanan meme küçültme estetiği sürecinde bu planlama her zaman kişiye özel olarak yapılır. Çünkü her kadının meme yapısı farklıdır. Hastanın yaşı, sağlık durumu, meme yapısı, cilt yapısı ya da meme estetiğinden beklentileri meme küçültme ameliyatı sürecini belirler.

Küçültme mamoplasti olarak da adlandırılan meme küçültme ameliyatında uygulanan yöntemler “Ters T Skar” ve “Vertikal Skar” teknikleridir. Bu iki meme küçültme teknikleri arasında bazı farklılıklar vardır. Peki bu farklılıklar nelerdir? Meme küçültme ameliyatı yapılırken eğer kişinin meme sarkma oranı daha az bir derecede ise vertikal skar tekniği tercih edilir. Bu göğüs küçültme estetiğinde meme başı çevresinde ve meme başından aşağı inen bir kesi olur. Bu kesi hattından fazla meme dokusu ve yağ alınır. “Ters T Skar” meme küçültme estetiğinde ise meme başı çevresinde ve meme başından meme katlantı bölgesine ters T şeklinde bir kesi açılır. Meme katlantı bölgesinde yatay  bir çizgi olur. Her iki meme küçültme tekniğinde de en az derecede iz kalması hedeflenir. Meme küçültme ameliyatında çoğunlukla eriyen dikişler kullanılır. Bu dikişler zamanla kendiliğinden kaybolur ve dikişlerin alınması gibi ekstra bir işlem yapılmaz.

Meme Küçültme Sonrası İyileşme

Meme küçültme estetiği sonrası herkes hızlı bir şekilde iyileşmek ve günlük yaşamına hemen dönmek ister. Ancak meme küçültme sonrası iyileşme dönemi herkes için farklı seyredebilir. Bu konuda meme küçültme operasyonun büyüklüğü, meme sarkma derecesi, kişinin yaşı, cilt yapısı, meme küçültme sonrası belirtilen kurallara dikkat edip etmediğine göre farklılık gösterebilir. Örneğin; her kadının meme yapısı gibi meme cilt yapısının kalitesi ve esnekliği de farklıdır. Bu nedenle meme küçültme sonrası iyileşme bazı kişilerde daha hızlı olurken bazı kişilerde daha yavaş ilerleyebilir. Meme estetiği sonrası belirtilen kurallara uyum gösterip göstermeme de iyileşme sürecini etkileyen önemli bir faktördür.

Meme küçültme sonrası iyileşme süreci nasıl? Meme küçültme sonrası ameliyat bölgesinde morluk, ödem ve şişlik olabilir. Bu etkiler iyileşme döneminin ilk haftalarında oldukça normaldir. Ödem ve morluk gibi etkiler göğüs küçültme yapıldıktan sonra yaklaşık olarak 2 hafta içinde geçer. Meme küçültme ameliyatı sonrası tam bir iyileşme 3-6 ay civarında olur. Estetik meme şeklinin tam halini alması 6 ay sonunda olur. Meme küçültme estetiğinde uygulanan tekniğe göre bir ameliyat izi kalır. Göğüs küçültme sonrası iyileşme sürecinde ilk haftalarda bu ameliyat  izleri belirgindir. Ancak bu izler günlük bakımların doğru yapılması, kurallara dikkat edilmesi ile zamanla iyileşir. Genellikle meme küçültmeden 6-12 ay sonra bu izler en silik seviyeye gelir.

Meme Küçültme Ameliyatı hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Meme Küçültme Sonrası Güneşten Korunma

Büyük göğüslerin estetik bir şekilde küçülmesini ve şekillenmesini sağlayan meme küçültme ameliyatı sonrası, ameliyat bölgesinin güneşten belirli bir süre korunması gerekir. Güneşe direk maruz kalmak zaten cildimiz için zararlı bir durumdur. Bu nedenle ameliyat edilen bölgenin güneşle teması belirli bir süre engellenmelidir. Özellikle meme küçültme ameliyatından sonra ilk 4-8 hafta önemli bir dönemidir. İlk 4-8 haftalık sürede dinlenmek, meme bölgesini zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Bu süreçte memede ameliyat izi kalma riskinin artmaması için bölgenin güneşle direkt teması olmamalıdır. Eğer bu bölge güneşten korunmazsa göğüs estetiği sonrasında çok belirgin bir iz kalabilir. Yine bu sürede güneşlenme gibi solaryum, buhar banyosu aktivitelerinden de uzak durmak gerekir. Eğer dikişleriniz sorunsuz iyileştiyse deniz ya da havuza girmek için de 3-4 hafta kadar beklemek yeterli olacaktır. Bu süre genel olarak bu şekilde olsa da kişiden kişiye değişebilir. Bu konuda estetik cerrahınız en doğru şekilde sizi yönlendirecektir.

Meme Küçültme Sonrası Ne Zaman Güneşlenebilirim?

Meme küçültme sonrası özellikle ilk 4-8 haftalık süreçte bu bölgelerin güneşten korunması tavsiye edilir. 4-8 haftalık iyileşme süresi tamamlandıktan sonra güneşlenmek isteyenler güneşe çıkmadan önce yüksek faktörlü koruyucu bir güneş kremi sürmelidir. Güneş koruyucu kremler 2-3 saatte bir yenilenmelidir. Eğer terlenmişse, duş alınmışsa, elbise değiştirilmişse, havuza ya da denize girilmişse de mutlaka güneş kremi tazelenmelidir. Güneşin zararlı ışınları zaten normal bir cilt üzerinde bile leke bırakabilecek bir etkiye sahiptir. Meme küçültme ameliyat bölgesinin korunmasız bir şekilde güneşe maruz bırakılması da izlerin, daha koyu veya daha açık renkte kalmasına yol açabilir. Bu nedenle meme küçültme sonrası güneşe çıkıldığında mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucu krem sürülmelidir. Unutmayın ki; pek çok yüzme kıyafeti UV koruyucu değildir. Yani ameliyat yerlerinizin güneşe maruz kalması için üstsüz güneşlenmeniz gerekmez. Siz her koşulda saat 10.00 ile 15.00 arası güneşe çıkmayın ve mayonuz, bikininiz izlerinizi kapatıyor olsa bile güneş koruyucunuzu mutlaka sürün.

Meme Küçültme Sonrası Hijyen ve Bakım

Meme küçültme ameliyatı olanlar iyileşme döneminde ameliyat bölgesinin hijyenine ve bakımına dikkat etmelidir. Aksi takdirde meme küçültme sonrası memede ameliyat izi kalma riski oluşabilir. Meme ameliyat bölgesi temiz ve kuru tutulmalıdır. Temizliğe dikkat etmek, meme bölgesi pansumanlarını düzenli bir şekilde yapmak bölgede herhangi bir enfeksiyon oluşumunu engellemede çok önemlidir. Maalesef olası bir enfeksiyon, iyileşme sürecinin uzamasına yol açar. Meme küçültme operasyonundan 3 gün sonra duş alabilirsiniz. Göğüs küçültme sonrası hızlı iyileşme için doktorun önereceği yara merhemi ve nemlendirici kremleri düzenli kullanmalısınız. Meme küçültme sonrası iz kremi de kullanabilirsiniz. Ancak yara iyileşmesinin tamamlanması ve doktorunuzun buna izin vermesi gerektiğini unutmayın. Meme küçültme ameliyatı sonrası iz kremi, memede ameliyat izi kalmamasına yardımcı olacaktır.

Randevu Talep Edin

Süreç:

  • Operasyon Türü: Meme Küçültme Ameliyatı
  • Operasyon Süresi: 3-4 saat
  • Anestezi: Genel anestezi
  • Hastanede Yatış Süresi: 1 Gece
  • İyileşme süresi: 6 ay

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Popüler Hizmetlerimiz

Popüler Yazılar

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
icon-angle icon-bars icon-times
Paylaş
Bağlantıyı kopyala