Search

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Denize Girilir Mi?

Prof. Dr. Orhan Babucçu
Prof. Dr. Orhan Babucçu
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
İçerik Listesi

En sık yapılan meme estetiği operasyonlarından biri olan göğüs küçültme ameliyatı sonrası hızlı iyileşmek ve kısa sürede günlük hayata dönmek için hasta tarafından uyulması gereken bazı noktalar vardır. Meme küçültme ameliyatı sonrası denize girme de bu noktalardan biridir. Meme estetiği sonrası belirli bir süre denize girilmemesi ameliyat bölgesinin hijyeni ve dikişlerin zarar görmemesi açısından önemlidir. İyileşme süreci tamamlanmadan denize girmenin meme bölgesine zarar verebileceğini ve iz kalma riskini artırabileceğini unutmayın. Meme küçültme sonrası iyileşme süreci tamamlandıktan sonra hekiminiz de onayının ardından rahatlıkla denize girebilirsiniz.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme küçültme ameliyatında hastanın rahatsızlık duyduğu büyük memelerin vücut ile daha orantılı bir hale getirilmesi için cerrahi teknikler uygulanır. Vertikal Skar tekniği ya da Ters T tekniği ile hastanın meme yapısına göre göğüs küçültme sağlanır. Genel anestezi altında 3-4 saat içinde tamamlanan bu operasyonlarda tekniğe göre meme üzerinde bazı kesiler yapılır. Örneğin; Ters T tekniğinde kesi meme ucundan başlar ve meme katlantı bölgesinde hat boyunca uzun bir kesi olur. Vertikal Skar tekniğinde kesi, meme başı çevresinde ve meme başından aşağı inen bir hatta olur. Hangi teknik uygulanırsa uygulansın meme küçültme cerrahisinde hedef, en az derecede iz bırakmaktır.

Meme Küçültme ve İz Kalma Riski

Meme küçültme ameliyatı sonrası iz kalır mı?” Göğüs estetiği sonrası ilk günlerde bu kesi izleri belirgin olsa da zamanla iyileşir ve daha az görünür hale gelir. Meme küçültmek amacıyla yapılan bu kesi hatlarının hijyeni ve bakımı, hızlı iyileşme ve az iz kalması açısından önemlidir. Bu nedenle göğüs küçültme ameliyatı sonrası dikkatli bir bakım oldukça önem arz eder. Estetik cerrahın belirttiği kurallara uymanız meme küçültme sonrası hızlı iyileşme sağlar ve herhangi bir sorun yaşamanızı önler.

Göğüs Estetiğinden Sonra Denize Girilir Mi?

Meme küçültme sonrası denize havuza girilir mi? Göğüs estetiği olmayı planlayan birçok kadının merak ettiği konulardan biri de meme küçültme sonrası denize ya da havuza girebilme durumudur. Meme küçültme ameliyatı sonrası ilk 3 gün zaten bu bölgeye su değdirilmemesi gerekir. Bu yüzden duş bile alınması istenmez. Göğüs estetiğinden sonra denize girebilirsiniz; ama iyileşme sürecini tamamladıktan sonra. Meme küçültme ameliyatlarında ilk 4-5 haftalık dönem çok önemlidir. Ameliyat bölgesindeki kesilerin; yani yaraların iyileşmesi, dikişlerin sorunsuz bir şekilde erimesi bu dönemde olur.

Meme bölgesinde oluşabilecek herhangi bir sorun meme küçültme estetiği iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Bu nedenle bu süreçte denize girilmesi önerilmez. Aynı şekilde meme küçültme ameliyatı sonrası bu dönemde havuza da girilmemesi gerekir. Hatta havuz, hijyen durumu tam olarak bilinemeyeceği için denize göre daha da risklidir. Havuz klorlanmış, dezenfekte edilmiş olsa da pek çok enfeksiyonu barındırabilir. Göğüs estetiği sonrası deniz ya da havuz kaynaklı herhangi bir enfeksiyon yaşanması ameliyat sürecini olumsuz etkiler.

Meme Küçültme Ameliyatı hakkında bilgi almak ve randevu için formu doldurun.

Meme Küçültme Sonrası Yüzme

Deniz ya da havuz kaynaklı enfeksiyonlar dışında yüzme aktivitesi sırasında göğüs bölgesinin zorlanması gibi durumlar da meme küçültme ameliyatı nedeniyle yapılan kesi ve dikişleri olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle göğüs estetiği sonrası denize ya da havuz girmek, yüzmek için en az 5 hafta beklenmesi gerekir.

Doktorunuz iyileşme sürecini tamamladığınızda zaten size yüzme için izin verecektir. Erken dönemde; yani iyileşme tamamlanmadan yüzüldüğünde yapılan yanlış bir hareket, küçültülen meme bölgesinde travma yaratabilir. Bu travma, göğüs küçültme ya da diğer adıyla küçültme mamoplasti sonrası dikişlerin açılmasına neden olabilir ve yara genişleyebilir. Bu yara genişlemesi iz kalma riskini de artırabilir.

Göğüs küçültme sonrası herhangi bir sınırlama olmadan yüzmek için 5 hafta sonrası beklenmeli ve mutlaka doktor onayı alınmalıdır. Meme küçültme ameliyatı olduktan sonra ilk haftalarda vücudunuzu, özellikle göğüs ve kol bölgenizi zorlayan hareketlerden kaçınmalısınız. Bu nedenle meme ameliyatı sonrası ilk 7 gün ev istirahatinde bulunulmalıdır. Hastaların iyileşme dönemini dinlenerek geçirmesi ve itme, çekme, zıplama gibi hareketleri içeren aktivitelerden kaçınması gerekir. Yüzme de bunlardan biridir. Çünkü kulaç atma, meme küçültme ameliyatı için kesi yapılan göğüs bölgesini zorlayan bir harekettir.

Meme Küçültme Sonrası İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Etmeli?

İri göğüsler sebebiyle istediği gibi giyinemeyen, sırt ve omuz ağrıları çeken, pişik gibi cilt enfeksiyonları yaşayan ve aynaya baktığında kendini mutlu hissetmeyen birçok kadın, meme küçültme sonrası hayal ettiği küçük ve dik göğüslere kavuşabilir. Göğüs şekillendirme sağlayan bu operasyon etkisinin başarılı bir şekilde devam etmesi için hastaların ameliyat sonrası uyum göstermesi gereken bazı noktalar vardır. Çünkü göğüs küçültme için gerçekleştirilen bu cerrahi sonrasında yapılan herhangi bir yanlış davranış, yara iyileşmesini geciktirir hatta hiç istenmese de süreyi çok uzatabilir. Meme küçültme sonrası iz kalma riskini en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken kurallardan birisi sigara içilmemesidir. Kişinin cilt yapısına, yaşına göre değişse de meme küçültme sonrası kesi izleri genellikle 6-12 ay sonra belirsiz hale gelir. Ameliyat sonrası dönemde sigara içilmesi iyileşme sürecini uzatıp, kalıcı bir iz oluşmasına neden olabilir.

Meme estetiğinde çoğunlukla eriyen dikişler kullanılır, bu nedenle dikişler alınmaz. Meme bölgesindeki kesilere uygulanan bu dikişlerin kendi kendine iyileşmesi beklenir. İlk dönemde ameliyat bölgesi bandajlı olur ve ara ara pansumanların yapılması gerekir. Dikişlerin açılmaması için ağır kaldırma gibi zorlayıcı fiziksel hareketler yapılmamalıdır. Koşu, pilates, yüzme, ağırlık egzersizi gibi sportif aktiviteler 5 hafta sonrasına bırakılmalıdır. Meme küçültme sonrası sporcu sütyen kullanımı meme şekillenmesi için çok önemlidir. Sporcu sütyenler düzenli bir şekilde 4- 8 hafta kadar kullanılmalıdır. Kesi izlerinin hızlı bir şekilde iyileşmesi için doktorunuz bir merhem reçete edebilir. Bu merhemi düzenli olarak sürmeyi de ihmal etmeyin.

Randevu Talep Edin

Süreç:

  • Operasyon Türü: Meme Küçültme Ameliyatı
  • Operasyon Süresi: 3-4 saat
  • Anestezi: Genel anestezi
  • Hastanede Yatış Süresi: 1 Gece
  • İyileşme süresi: 6 ay

"*" gerekli alanları gösterir

✓ Valid number ✕ Invalid number
Randevu almak istediğiniz doktorlarımızı seçiniz:
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.

Popüler Hizmetlerimiz

Popüler Yazılar

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
icon-angle icon-bars icon-times
Paylaş
Bağlantıyı kopyala